IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската фондова борса навлезе в мечи пазар след земетресението

Борсовият индекс Borsa Istanbul 100 се срина с 8,6% във вторник след масови разпродажби

18:54 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на турските акции се сринаха, навлизайки в мечи пазар, докато страната се бори с последиците от две опустошителни земетресения и обяви тримесечно извънредно положение за засегнатите райони, предаде Bloomberg.

Борсовият индекс Borsa Istanbul 100 се срина с 8,6% във вторник след масови разпродажби, като книжата на авиокомпанията Turkish Airlines и на рафинерията Turkiye Petrol Rafinerileri AS натежаха на показателя.

Индексът, който е най-зле представящият се сред големите пазари на акции в света тази година, вече е спаднал с над 20% от пика си от 2 януари - което отговаря на определението за технически мечи пазар.

Турският индекс Borsa Istanbul 100 навлезе в мечи пазар. Графика: Bloomberg Турският индекс Borsa Istanbul 100 навлезе в мечи пазар. Графика: Bloomberg

По-рано през деня бяха задействани автоматичните прекъсвания на търговията, след като понижението на пазара премина праговете от 5% и 7%. Спадът във вторник е най-резкият от март 2021 г.

Десет турски града, както и части от съседна Сирия, бяха ударени от две мощни земетресенияв понеделник. Броят на загиналите в двете страни вече надхвърли 5000, а екипите за спешна помощ се надпреварват с времето, за да спасят хиляди души, хванати в капан сред развалините.

Бордът за капиталовите пазари на Турция отмени някои от предпазните мерки, които наложи в понеделник, за да ограничи последиците от трусовете за фондовия пазар. Той премахна временно условие, което изискваше трейдърите да имат налични акции в своята брокерска сметка, за да извършват сделки. Това може да е изострило днешния спад. Забраната за къси продажби - или залагането срещу стойността на турските акции - остава в сила.

„Несигурността по отношение на тежестта на земетресението и страхът изострят загубите“, коментира Туна Четинкая, помощник генерален мениджър в брокерската компания Info Yatirim. „Въпреки това е важно фондовият пазар да продължи да работи, за да се отговори на нуждите от пари на инвеститорите от регионите, засегнати от земетресенията“, посочва той. 

Спомените от 1999 г., когато няколко земетресения за период от няколко месеца удариха индустриалния център на Турция близо до Истанбул, може също да подхранват паника сред дребните инвеститори. Тогава търговията с турски акции беше спряна за една седмица. Това предизвиква дискусии сега дали не е подходящо да се направи същото.

Има търсене на лири, без да има ликвидност на лири на пазара. Така че хората продават акции, за да създадат ликвидност.
Гокхан Ускуай
фонд мениджър в Albatross Portfoy

„Обосновката зад това борсата да остане отворена този път е да се поддържа паричният поток на пазара. Това обаче е безсмислено, освен ако централната банка не предоставя неограничена ликвидност при 9%“, коментира Гокхан Ускуай, фонд мениджър в Albatross Portfoy, имайки предвид основния лихвен процент в Турция.

„Има търсене на лири, без да има ликвидност на лири на пазара. Така че хората продават акции, за да създадат ликвидност. Без финансиране от централната банка разпродажбите вероятно ще продължат“, допълва Ускуай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още