IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обяви извънредно положение в района на земетресението

Турското правителство планира да отвори хотели в Анталия за приютяване на останали без дом хора

18:27 | 07.02.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обяви извънредно положение в десет провинции, опустошени от двете земетресения, които отнеха живота на над 5100 души и предизвикаха разрушения в обширен район в Южна Турция и съседна Сирия, предава Ройтерс.

Ден след земетресението спасителите, работещи в тежки условия, се опитват да извадят хора от развалините на рухнали сгради в „надпревара с времето“.

Мащабът на бедствието става все по-видим, броят на жертвите вероятно ще нарасне значително. Представител на ООН изрази опасения, че сред жертвите може да са хиляди деца.

Хиляди сгради рухнаха, болници и училища пострадаха, а десетки хиляди хора бяха ранени или останаха без дом в редица турски и сирийски градове. Земетресението с магнитуд 7,8 е най-смъртоносното в Турция от 1999 г., то беше последвано от второ часове по-късно.

Тежката зима осуетява усилията на спасителите и доставките на храни, а съдбата на бездомните става още по-тежка. Някои области са без гориво и ток.

Спасителите изразиха особено притеснение за положението в Сирия, която вече е в плен на хуманитарна криза след близо 12-годишна гражданска война.

В изявление във вторник Ердоган обяви десетте засегнати турски провинции за зона на бедствие и въведе извънредно положение в региона за три месеца. Това ще позволи на президента и на членовете на правителството да заобикалят парламента при въвеждането на нови закони и да ограничават или замразяват права и свободи.

Правителството планира да отвори хотели в туристическия център Анталия на запад за временно приютяване на засегнати от земетресенията хора, съобщи Ердоган, който е изправен пред парламентарни избори след три месеца.

Броят на жертвите в Турция нарасна до 3549 души, съобщи Ердоган. В Сирия загиналите са малко над 1600 души, съобщиха правителството и спасителна служба в контролираната от бунтовниците северозападна част на страната.

Турските власти съобщиха, че около 13,5 млн. души са пострадали в район от около 450 км от Адана на запад до Диарбекир на изток и на 300 км от Малатя на север до Хатай на юг. Сирийските власти съобщиха за жертви дори в Хама, на около 100 км от епицентъра.

„Сега надпреварата е с времето. С всяка минута, всеки час, които минават, шансовете за намиране на оцелели намаляват“, коментира генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Службата за природни бедствия и управление на извънредни ситуации на Турция съобщи, че 5775 сгради са били разрушени при земетресението, а 20 426 души са били ранени.

Лошите интернет връзки и разрушени пътища между някои от най-тежко пострадалите турски градове, където живеят милиони хора, също пречат на усилията за оценка на щетите и планиране на помощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Роскосмос задействовал по запросу МЧС России все силы и средства российской космической группировки дистанционного зондирования Земли, а также средства Международной хартии по космосу и крупным катастрофам для проведения космического мониторинга территории, на которой произошло землетрясение в восточной части Анатолийского полуострова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още