IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни отчети и коментари на централни банкери в САЩ оцветиха в зелено европейските борси

Лондонският FTSE 100 записа нов рекорден връх в средата на сесията, но не успя да задържи силния ръст

20:11 | 08.02.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари отбелязаха ръст в сряда, а инвеститорите бяха под влиянието на новите коментари от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, както и на нова порция корпоративни отчети, предават Ройтерс и CNBC.

Британският индекс на сините чипове FTSE 100 достигна нов рекорден връх малко след отварянето на пазарите в Европа с покачване от 0,8% до 7925,02 пункта. След това той ограничи ръстовете до 0,26% и завърши деня на ниво от 7885,17 пункта. Преди това индексът достигна рекорден връх в средата на деня от 7906,58 пункта в петък.

По-широкият европейски индекс на сините чипове Stoxx 600 също ограничи по-ранните си ръстове и завърши сесията нагоре с 0,3%. Петролният и газов сектор поведоха ръстовете с повишение от 1,6%.

Германският DAX прибави 0,6% към стойността си до ниво от 15 412 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,18% до равнище от 7119,83 пункта.

Коментарът на Пауъл от вторник, в който той отново говори за процес на „дезинфлация“, беше интерпретиран като не толкова агресивен, колкото се опасяваха пазарите. Те все още са под негативното влияние на изненадващо силните данни за пазара на труда в САЩ.

В същото време председателят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс и директорът на Фед Лиза Кук заявиха, че ограничителна парична политика все още е необходима за борба с инфлацията.

Европейската централна банка може да удължи поредицата си големи повишения на лихвите до май, ако основната инфлация не се успокои дотогава, заяви един от ръководителите на ЕЦБ Клаас Кнот.

Признаци за устойчивост на икономиката и по-добри от очакванията корпоративни отчети помогнаха на европейските борси да запишат ръст от около 8% от началото на годината, след като цикълът на агресивно повишаване на лихвите в света стана причина за най-големия им годишен спад от 2018 г.

От 93 компании в Stoxx 600, които са обявили отчетите си до момента, над половината надминават пазарните очаквания, сочат данни на Refinitiv.

Енергийният сектор, който нарасна с 1,7%, се представя най-добре в Европа, подкрепен от поскъпването на акциите на финландската рафинираща компания Neste с 10,6% и на норвежкия петролен и газов производител Equinor с 6,8%, след като двете компании надминаха очакванията за представянето си през четвъртото тримесечие.

Силни отчети тласнаха и химическия сектор към ръст с 1,2%.

Цената на акциите на нидерландския производител на бои Akzo Nobel нарасна с 1%, след като тя прогнозира по-ниски разходи за суровини, а акциите на Yara поскъпнаха с 3,4%, след като производителят на изкуствени торове надмина очакванията за печалбата си.

Книжата на германската компания Linde поскъпнаха с 3%, след като най-голямата компания за индустриални газове в света прогнозира във вторник по-висока печалба през 2023 г.

На обратния полюс в сряда беше Societe Generale, чиито книжа поевтиняха с 5%, след като третата по големина френска банка повиши петкратно прогнозите за лошите заеми.

Производителят на бижута Pandora постигна ръст от 10,6% благодарение на по-добри от очакванията резултати за четвъртото тримесечие, а цената на акциите на шведската компания Handelsbanken намаля с 8,6%, след като тя предложи по-малък от очакванията дивидент на акционерите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още