IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale успя да надвие прогнозите с печалбата си за четвъртото тримесечие

Френската банка обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 440 млн. евро

12:33 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Societe Generale, третата по големина банка във Франция, отбеляза по-голяма от очакваното печалба за тримесечието в резултат на по-високи продажби от търговия и силно представяне на корпоративното финансиране и дейността с лизинг на автомобили, съобщава Ройтерс.

Френският кредитор, който увеличи провизиите си срещу влошаващи се заеми и повиши показателя за основния капитал преди предстоящата смяна на главния изпълнителен директор, нарече 2023 г. „година на прехода“, като целта му да постигне ключови сделки след тежка година, белязана от скъпо излизане от Русия.

SocGen иска да съживи оценката на акциите си след години на преструктуриране и слабо представяне, белязано миналата година от напускането на Русия, където трябваше да отпише 3 млрд. евро заради продажбата на подразделението си Rosbank след нахлуването на Русия в Украйна.

Нетната печалба на групата за трите месеца до края на декември е достигнала 1,16 млрд. евро, което е над консенсусната оценка на анализаторите за 834 млн. евро, предоставена от Visible Alpha.

„Единственият минус е при разпределението [за акционерите], което е малко под очакванията“, коментира Jefferies в бележка до клиентите малко преди отварянето на пазара, тъй като SocGen заяви, че планира програма за обратно изкупуване на стойност 440 млн. евро през 2023 г. в допълнение към дивидента от 1,7 евро на акция.

SocGen повиши провизиите си за влошаващи си заеми през четвъртото тримесечие, достигайки близо 413 млн. евро в несигурната икономика среда. Това е довело до 35% спад на печалбата за същия период на годишна база.

Приходите на групата са се увеличили с 4% до 6,89 млрд. евро през четвъртото тримесечие, също над консенсусната оценка на Visible Alpha.

Подобно на по-големия си френски конкурент BNP Paribas SocGen се радва на по-високи приходи от дълг и търговия на волатилните пазари. Продажбите за тримесечието на това подразделение са скочили с 56%.

Новият главен изпълнителен директор Славомир Крупа, който ще замени Фредерий Одеа през май, ще наблюдава сливането на мрежите между двата местни бранда на SocGen за банкиране на дребно във Франция, където изпитва трудности да излезе на печалба от нарастващите лихви колкото други континентални конкуренти.

Крупа изигра ключова роля в изготвянето на план за създаване на съвместно дружество с AllianceBerstein за глобални парични акции и проучване на капитала в опит да се справи с BNP и водещите банки на Wall Street Goldman Sachs и JP Morgan.

Френската банка потвърди финансовите си цели за 2025 г., които включват съотношение разходи/приходи под 62% и очаквана възвръщаемост на материалния капитал от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още