IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas обяви обратно изкупуване на акции за 5 млрд. евро

Банката повиши целите си за рентабилност, след като трейдърите отбелязаха силно тримесечие

11:58 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският кредитор BNP Paribas обяви, че ще изкупи обратно акции за 5 млрд. евро след продажбата на американското си подразделение. Банката повиши целите си за рентабилност, след като трейдърите отбелязаха тримесечие, което е по-добро от това на много конкуренти от Wall Street, съобщава Bloomberg.

Базираната в Париж банка ще разпредели около 4 млрд. евро, свързани с продажбата на Bank of the West и 962 млн. евро като част от редовната си политика за възвръщаемост на акционерите в два транша през 2023 г., показва изявление от вторник.

За четвъртото тримесечие на 2022 г. банката отбеляза нетна печалба от 2,15 млрд. евро, което е под оценките и е почти със 7% по-малко на годишна база заради ръст на разходите. И все пак приходите от търговия с дългови ценни книжа са скочили с 45%, което е над средната оценка на Wall Street и е по-добре от ръст на европейския конкурент Deutsche Bank.

BNP Paribas продаде Bank of the West в края на 2021 г. на канадската Bank of Montreal за над 16 млрд. долара – по-висока цена, отколкото редица наблюдатели очакваха. Неочакваната печалба подкрепя плановете на банката за разширяване в Европа в момент, когато растящите лихвени проценти правят кредитирането в региона по-печелившо, а по-оптимистичните икономически перспективи поддържат провизиите за кредитни загуби под контрол.

„Поставяме амбициозни финансови цели и преследваме нашия технологичен напредък“, каза главният изпълнителен директор Жан-Лоран Бонафе в изявление.

Банката разполага със 7,6 млрд. евро за инвестиции в технологии и потенциални придобивания, което може да включва засилване на управлението на активи или навлизане в застраховането, каза главният финансов директор Ларс Маченил.

Банката повиши целта си за 2025 г. за ръста на нетната си печалба до над 9% от над 7% и на възвръщаемостта по материалния капитал до около 12% от над 11%. Тя определи нова цел за ръста на печалбата на акция от над 12% през периода.

Търговията с фиксирана доходност бележи увеличение на приходите до 1,1 млрд. евро (45% ръст), което е доста над оценките за 855,6 млн. евро на анализаторите и надвишава скока от 28% на Wall Street.

В едно трудно за трейдърите на акции тримесечие BNP е ограничила вредите до спад от 3,4% на приходите от този бизнес спрямо средно 10% понижение на Wall Street.

Приходите на подразделението за глобално банкиране, където се намират консултантската му дейност и операциите на капиталовите пазари, са нараснали с 15% спрямо година по-рано до 1,5 млрд. евро. Този резултат се противопоставя на тенденцията за тримесечие, в което компаниите се въздържаха от емитирането на дълг и акции на фона на несигурни перспективи, подпомогнат от представянето на звеното за оперативно банкиране, което се възползва от увеличенията на лихвените проценти.

Подразделението на BNP за търговско, лично банкиране и услуги, което включва операциите на дребно, отчита ръст на приходите от 8% на годишна база на фона на увеличения на лихвените проценти.

Съотношението CET1 на кредитора, ключов измерител за неговата финансова сила, възлиза на 12,3% към края на декември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още