IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите испански банки ще платят повече от 1,1 млрд. евро тази година по нов данък

Преди въвеждането му големите банки са имали рекордна печалба за миналата година от 20,85 млрд. евро

16:51 | 04.02.23 г.
Централата на испанската Caixabank. Снимка: Bloomberg
Централата на испанската Caixabank. Снимка: Bloomberg

Големите испански банки ще платят повече от 1,1 млрд. евро тази година заради новия данък, въведен от правителството. С него управляващите се опитват да съберат за две години около 3 млрд. евро, които да пренасочат за социални програми за подпомагане на най-бедните слоеве на населението, съобщава БНР.

Новият данък облага нетния лихвен доход и нетните комисионни на банковия бизнес в Испания с 4,8%, които правителството счита за извънредни печалби от повишаването на лихвите. Преди въвеждането му големите банки са имали рекордна печалба за миналата година от 20,85 млрд. евро.

Най-голяма сума сега ще внесе CaixaBank - около 450 милиона евро, следвана от Santander и BBVA с по 225 милиона евро, Sabadell със 170 млн., Bankinter с около 100 млн. и Unicaja с 85 млн. евро.

Първото плащане трябва да е тази събота, като някой от банките вече обявиха, че ще обжалват правителственото решение в съда. В случай че размерът на сумата от нетните приходи от лихви и приходите и разходите за комисиони, съответстващи на предходната календарна година, не е окончателно известен, той ще бъде временно изчислен на базата на одитната оценка на отчетите. Окончателната самооценка ще бъде представена от 1 до 20 септември.

Размерът на данъка и авансовото му плащане няма да се считат за приспадащи се от данъка разходи за целите на определяне на данъчната основа на корпоративния данък. Неизпълнението на това задължение ще се счита за много тежко нарушение и ще бъде санкционирано с глоба от 150% от прехвърлената сума.

Националната комисия по пазарите и конкуренцията ще следи плащането на данъка и ще налага глобите на нарушителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още