IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank отбеляза най-силната си година от 2007 г. насам

Печалбата на банката за четвъртото тримесечие достига близо 2 млрд. евро

10:57 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нетната печалба на Deutsche Bank се е увеличила през четвъртото тримесечие благодарение на по-високите лихвени проценти, с което кредиторът успя да отбележи най-силната си година от 2007 г. насам, съобщава Wall Street Journal.

Резултатите оправдават усилията на главния изпълнителен директор Кристиан Зевинг да овладее банката, която години наред бе сред най-затруднените в света след серия големи скандали, регулаторни глоби и проблеми с печалбата.

Германската банка приключва 2022 г., изпълнявайки ключовите си цели, включително възвръщаемост на материалния капитал – ключова метрика за рентабилност – от 8% и съотношение на разходите спрямо приходите от до 75%. Постигнатите резултати са съответно 9,4% и 74,9%.

Печалбата за тримесечието до 31 декември се е вдигнала до 1,98 млрд. евро от 315 млн. евро година по-рано. Данните за последното тримесечие включват печалба от 310 млн. евро от продажбата на бизнеса в Италия и е над средната оценка на анализаторите за 1,1 млрд. евро. На ниво преди данъци обаче печалбата е под консенсусната оценка.

Приходите са нараснали със 7%, макар че представянето на инвестиционното банкиране е под консенсуса.

За годината банката отчете печалба от 5,66 млрд. евро, което е над двойно повече от тази за 2021 г. Тя е била подкрепена от данъчни облекчения за 1,4 млрд. евро.

Подобно на третото тримесечие кредитният бизнес на Deutsche Bank отново е бил звездата в портфолиото. Подразделението таксува с повече клиентите си със заеми заради растящите лихвени проценти. Други европейски банки, включително италианската UniCredit, също съобщават за огромни печалби от кредитирането след години на отрицателни лихвени проценти.

Приходите от бизнесите с корпоративно банкиране и с търговия на дребно на Deutsche Bank са се увеличили съответно с 30% и 23% през четвъртото тримесечие на годишна база.

Подразделението за инвестиционно банкиране на Deutsche Bank, подобно на конкурентите си от Wall Street, е пострадало от по-слабата активност при сливанията и придобиванията, както и при първичните публични предлагания. Приходите са се свили с 12% през четвъртото тримесечие на годишна база.

Приходите от търговия с фиксирана доходност за същия период са нараснали с 27%, но са били засенчени от спада от 71% на приходите от първоначални и консултантски услуги, казаха от банката.

Банкерите се надяват, че сливанията и IPO-тата ще се засилят отново, след като несигурността около инфлацията и икономиката започва да отминава в САЩ и Европа. Deutsche Bank особено би спечелила от връщането на ливъридж финансирането, вид по-рисково финансиране, използвано за финансиране на изкупуване на частни капитали, в което банката е специализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още