IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank ще изплати на служителите си „инфлационен“ бонус

Служителите на най-голямата германска банка, които са обхванати от колективни трудови договори, могат да получат повече от хиляда евро 

09:25 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Deutsche Bank възнамерява да изплати на много служители необлагаем бонус във връзка с повишените цени на енергията и храните. Според настоящия етап на преговорите служителите в Германия трябва да получат 1500 евро, твърдят източници, цитирани от Handelsblatt. Все още обаче не е взето окончателно решение.

Говорител на базираната във Франкфурт банка не коментира размера на бонуса за компенсиране на инфлацията, но подчертава: „Deutsche Bank проучва възможностите за използване на третия пакет от облекчения на федералното правителство“. 

Пакетът от облекчения предвижда компаниите да могат да прехвърлят на служителите си необлагаем с данъци и мита бонус в размер на до 3000 евро поради високите нива на инфлация. Няколко банки, като ING Deutschland, DKB, Targobank и Commerzbank, вече обявиха такива плащания. В други кредитори преговорите между ръководството и представителите на служителите все още продължават.

В Commerzbank работниците ще получат бонус между 500 и 2000 евро през декември. Управителният съвет също така изрази готовност да разговаря със служителите за евентуално увеличение на плащанията през следващата година.

„При това, разбира се, ще трябва да имаме предвид състоянието на приходите на банката", обясни ръководителят на отдел „Човешки ресурси" на Commerzbank Сабине Шмитрот в публикация в интранет страницата на институцията в петък. С бонусите през декември Commerzbank е използвала наличния бюджет по такъв начин, че групите служители с по-ниски заплати да бъдат облекчени в по-голяма степен.

Служителите на дружествата за услуги ComTS, на кол центъра CDS и на конферентния хотел Collegium Glashütten, които не са обхванати от колективни трудови договори, ще получат по 2000 евро. Младите служители и служителите, получаващи възнаграждение съгласно колективен трудов договор в Commerzbank AG в Германия, ще получат 1000 евро. Служителите в Германия, които не са обхванати от колективен трудов договор, и служителите в чужбина ще получат 500 евро. Мениджърите от първо и второ управленско ниво няма да получат нищо.

Обратът в лихвените политики генерира печалби на банките

Много германски банки могат лесно да си позволят да изплатят бонус, тъй като напоследък оперативната им дейност върви добре, отчасти поради повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка. Deutsche Bank увеличи повече от пет пъти печалбата си през третото тримесечие до 1,1 млрд. евро. 

В тримесечния си отчет обаче банката е по-предпазлива в прогнозите си за бъдещето. Кредиторът вижда възможност да „надхвърли прогнозата си за приходите за цялата 2022 г." поради „продължаващото добро развитие на бизнеса".

От друга страна, по отношение на централната цел за коефициента на базовия собствен капитал от първи ред кредиторът заяви само, че „през последното тримесечие на 2022 г. групата продължава да работи за постигане на финансовите си цели". Това обаче се оказва все по-трудно: Настоящата среда е „все по-предизвикателна и натискът върху разходите се засилва", предупреди банката.

Финансовият регулатор поиска от всички банки да бъдат предпазливи по отношение на необслужваните кредити и да поддържат високи капиталови и ликвидни буфери с оглед на задаващата се рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още