IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Рецесията във Великобритания ще бъде "болезнена"

АЦБ закъсня с покачването на лихвите и го прави с малки ходове, смята главният икономист на търговската банка

14:49 | 27.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания ще навлезе в "дълбока и дълга" рецесия, докато Английската централна банка (АЦБ) се опитва да контролира инфлацията. Това прогнозира главният икономист на Deutsche Bank AG Давид Фолкертс-Ландау, цитиран от Bloomberg.

"Що се отнася до рецесията, мислим, че тя ще бъде дълбока и дълга", каза той в интервю за телевизия Bloomberg. "Това ще е цената, която ще трябва да платим за финансовата стабилност и за да се върнем на правилния път", коментира Фолкертс-Ландау.

Според него АЦБ е с два до три процентни пункта под равнището, на което трябва да бъде, и че би било "леко рисковано" да се изчака до следващото заседание на регулатора през ноември, за да се предприемат мерки.

"АЦБ закъсня с покачването на лихвите и го прави с малки ходове. Лихвите трябва значително да се покачат", допълни икономистът.

По думите му предложените данъчни намаления в новия план на правителството, целящ да подкрепи икономиката, са нужни, но таймингът за тях може да е неподходящ. "Безработицата ще нарасне значително и ще бъде болезнена рецесия. Но не смятам, че има заобиколен начин за това", обобщи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
А да не би положението в Германия да е МНООГО по-добро ? Казано на кратко - и ЕЦБ и АЦБ се *** здраво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още