IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank отчете четирикратен скок на печалбата въпреки спада при сделките

Германската банка е на печалба за девето поредно тримесечие след години на загуби и на фона на силни насрещни ветрове за икономиката

11:59 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската банка Deutsche Bank задмина прогнозите, като отчете в сряда силен ръст на печалбата си за третото тримесечие от 475%, съобщи Ройтерс. Покачването се дължи на приходите от инвестиционно банкиране, които са нараснали благодарение на бума на борсовата търговия и въпреки спада в консултантския бизнес, свързан със сделките за сливания и придобивания. 

Това е деветото поредно тримесечие на печалба за банката - значителна серия след години на загуби, което се случва на фона на силни насрещни ветрове за германската и европейската икономика. Същевременно Deutsche Bank отправи предупреждение за "все по-предизвикателна" среда и "засилен" натиск върху разходите. 

Тази година е важна за най-големия кредитор в Германия и главния изпълнителен директор Кристиан Зевинг в стремежа им да изпълнят целите си, заложени в скъпоструващо основно преструктуриране на банката, започнало през 2019 г. 

Тази седмица излизат отчетите на редица големи кредитори в цяла Европа, а инвеститорите следят за признаци дали по-слабата икономика няма да навреди на бизнеса им. 

Нетната печалба на кредитора в размер на 1,2 млрд. евро е четири пъти по-висока от тази за същия период на предходната година. Анализаторите очакваха средно нетна печалба от 835 млн. евро. Нетната печалба след приспадане на лихвените плащания по някои облигации възлиза на 1,115 млрд. евро за тримесечието спрямо 194 млн. евро година по-рано. 

Финансовите резултати на Deutsche Bank по тримесечия. Графика: Ройтерс Финансовите резултати на Deutsche Bank по тримесечия. Графика: Ройтерс

„Значително подобрихме силата на Deutsche Bank да печели и сме на път да постигнем целите си за 2022 г.“, казва Зевинг. В същото време той ще предупреди анализаторите в разговор по-късно в сряда, че „продължаваме да работим в трудна и несигурна среда“, сочи запис на негови забележки. 

Банката е заделила 350 млн. евро провизии за евентуални лоши заеми, което е ръст спрямо 117 млн. евро преди година.

Приходите са се повишили в основните подразделения на банката и Deutsche Bank подобрява перспективата си за инвестиционния си бизнес, заявявайки, че очаква приходите в подразделението да бъдат "малко по-високи" в сравнение с предишните си прогнози да останат "по същество непроменени". 

Отчетът е добра новина за банката след порой от негативни заглавия за нея през последните дни. 

Миналата седмица германски прокурори претърсиха централата ѝ във връзка с разследване на схема за данъчни измами за милиарди евро - удар за банка, която се опитва да възстанови репутацията си след пропуски в стандартите за съответствие. 

Тази седмица германска потребителска група заяви, че съди звеното за управление на активи на Deutsche Bank DWS за предполагаемо погрешно представяне на "зелени" данни за фонда в маркетингови материали. DWS отхвърля обвиненията на потребителската група.

Освен това Deutsche съкращава служители в инвестиционното си подразделение, съобщиха пред Ройтерс запознати с въпроса източници. 

В писмо до служителите в сряда Зевинг казва, че "също така е важно да продължим да обръщаме голямо внимание на разходите". 

Отчетът на Deutsche се появява, след като някои конкуренти в САЩ представиха смесени резултати на Wall Street, където печалбите спаднаха, тъй като инвестиционното банкиранее силно засегнато, а ръководителите се готвят за по-слаба икономика. 

Deutsche Bank, подобно на своите конкуренти от Wall Street, е засегната от намаляването на сделките, въпреки че борсовата търговия се задържа поради волатилните пазари. Общите приходи на банката от инвестиционно банкиране са нараснали с 6% през тримесечието, което надхвърля очакванията на анализаторите за ръст от 1,4%.

Приходите от консултантския бизнес на банката са намалели с 85% през тримесечието в сравнение с прогнози за спад от 61%. Приходите от търговия с дългови инструменти и валута, едно от най-големите подразделения на банката, са нараснали с 38%, по-силно от очакванията за ръст с 26%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още