IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следователи са влезли в жилището на бившия шеф на Deutsche Bank Юрген Фитчeн 

Прокуратурата продължава обиските си за делото срещу банката, обвиняеми са над 100 лица 

15:20 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият съпредседател на управителния съвет на банката Юрген Фитчен. Снимка: Bloomberg LP
Бившият съпредседател на управителния съвет на банката Юрген Фитчен. Снимка: Bloomberg LP

Полицейските и прокурорски проверки в Deutsche Bank продължават. Тази сряда прокуратурата в Кьолн е претърсила не само централата на банката във Франкфурт, но и домовете на десет обвиняеми лица. Сред заподозрените е и бившият съпредседател на управителния съвет на банката Юрген Фитчен, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Фитчен сравнително често получава частни посещения от следователи. Срещу него са повдигнати обвинения, че е подписал няколко данъчни декларации, които може да съдържат невярна информация. Той не е отговорил на молбите за коментар. Адвокатът му Ханс Файген потвърди, че представлява Фитчен по делото, но не пожела да коментира темата. 

Според водещата прокуратура в Кьолн мерките са „във връзка със сделките Cum-Ex, както и със свързаните с тях схеми за избягване на данъци". Разследващите, които започнаха обиска още във вторник, търсят съответната комуникация под формата на имейли и друга писмена кореспонденция.

Очевидно властите не са загрижени само за участието на Deutsche Bank в класически cum-ex сделки. Латинският термин се използва за описване на трансакциите с акции около датата на разпределение с (cum) и без (ex) дивиденти. Целта на тези трансакции е да се получи двойно възстановяване на данъка върху капиталовите печалби, който е бил платен само веднъж. Очевидно банката е издала данъчни удостоверения за удържан данък, който реално никога не е бил удържан, и е отпускала заеми на клиентите, за да им позволи да участват в схемата, като търсят данъчни отстъпки.

Сега се твърди, че има индикации за участие на Deutsche Bank в т.нар. cum-cum сделки. Те също се основават на данъци. Предисторията: чуждестранните акционери не могат да получат възстановяване на данъка върху капиталовите печалби, или могат само частично. Това може да бъде заобиколено чрез краткосрочно кредитиране или продажба и обратно изкупуване на акциите. Възможно е да е замесена и Deutsche Bank.

Властите подозират и други незаконни сделки

Властите разследват и трансакции на Deutsche Bank с т.нар. фантомни акции. На технически жаргон тези ценни книжа се наричат предварително издадени ADR (Pre-Released ADRs). Съкращението ADR означава American Depositary Receipts (американски депозитарни разписки). Ценните книжа служат като заместител на акции, които не се търгуват в долари. Предварително издадените ADR се пускат, когато акциите все още не са налични.  Проверка в банката през 2018 г. Снимка: EPA/ARMANDO BABANI Проверка в банката през 2018 г. Снимка: EPA/ARMANDO BABANI

И в този случай има подозрения, че съответните банки са получили неправомерно възстановен данък върху капиталовите печалби. Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) вече разследва казуса и наложи санкции на четири големи банки в края на 2018 г. Deutsche Bank дължи почти 75 милиона долара, JP Morgan - 135 млн. долара, BNY Mellon - 54 милиона, а Citi - 40 милиона долара. Сделките са осъществени между 2011 и 2016 г.

Трицифрен брой на обвиняемите

Deutsche Bank не пожела да коментира подробностите по разследването. Тя заяви, че си сътрудничи с прокуратурата. В актуалния годишен отчет се посочва, че банката е потенциален съучастник в производството и че то може да доведе до намаляване на печалбата и глоби. 

Трансакциите вече са нанесли значителни щети. Говорител не е отговорил на въпроса дали банката си запазва правото да предяви евентуален иск към отговорните за щетите лица. HVB, например, бе предприела действия срещу бивши членове на управителния съвет. 

Факт е, че броят на обвиняемите от обкръжението на Deutsche Bank се е увеличил значително в хода на разследванията. Прокуратурата откри производството преди около пет години, първоначално срещу ограничен брой заподозрени. Междувременно броят им достигна трицифрено число. Според говорителка на прокуратурата „в момента има 101 заподозрени".

Инвестиционните банкери, базирани в Лондон и Франкфурт, са считани за двигатели на схемата. В тях са участвали и служители от отделите по данъчно облагане, юридическите отдели и съответствие. Процесите на одобрение преминават през всички йерархични нива до Борда на директорите. В крайна сметка членовете на Борда на директорите са подписали вероятно незаконните данъчни декларации. Твърди се, че Юрген Фитчен също е правил това.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още