IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън използва за пръв път ветото си върху закон за ESG инвестициите

Американският президент отхвърли предложение за забрана мениджърите на пенсионни фондове да основават инвестиционните си решения на фактори като климатичните промени

21:40 | 20.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Джо Байдън в понеделник отхвърли предложение на републиканците за забрана мениджърите на пенсионни фондове да основават инвестиционните си решения на фактори като климатичните промени. Това е първото вето, което прилага, откакто е президент на САЩ, съобщава Ройтерс.

„Току-що разписах това вето, тъй като законодателството, прието от Конгреса, ще постави в риск пенсионните спестявания на хора от цялата страна“, каза Байдън във видео, публикувано в Twitter.

Законът, приет от Конгреса на 1 март, когато Сенатът гласува с 50 гласа срещу 46 в подкрепа на мярка за отхвърляне на решение на министерството на труда, което прави по-лесно мениджърите на фондове да взимат предвид ESG въпроси (екологични, социални и управленски), когато взимат решения за инвестиции и акционерни права.

Резултатът подчерта желанието на републиканците да се противопоставят на своите традиционни съюзници на Wall Street и корпоративна Америка, които възприемат това, което партийните законодатели характеризират като "пробудили се" либерални практики (привидно оказване на подкрепа за прогресивни каузи, но без да се постига реална промяна, бел. ред.).

Двама сенатори демократи, Джо Манучин от Западна Вирджиния и Джон Тестър от Монтана, гласуваха заедно с републиканците. И двамата са изправени пред вот за преизбиране в републиканските щати през 2024 г. Контролираната от републиканците Камара на представителите прие законопроекта през февруари.

Републиканците твърдят, че правилото, обхващащо фондове, които общо инвестират 12 трлн. долара от името на 150 млн. американци, би политизирало инвестирането, като позволи на мениджърите на фондове да преследват либерални каузи, което според тях би навредило на финансовите резултати.

„Ясно е, че президентът Байдън иска Wall Street да използва вашите трудно спечелени пари не за да увеличи вашите спестявания, а за да финансира крайнолява политическа програма. Това ще навреди на възрастните хора и работниците“, каза говорителят на Камарата на представителите на Републиканската партия Кевин Маккарти в изявление в понеделник.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обвини републиканците, че се намесват в решенията за частни инвестиции, като каза пред Сената, че те „натрапват собствените си възгледи в гърлата на всяка компания и всеки инвеститор“.

Манучин контрира, че администрацията на Байдън е тази, която прокарва своята „радикална политическа програма“ по този въпрос.

„Въпреки ясното и двупартийно отхвърляне на правилото от Конгреса, президентът Байдън избира да постави прогресивната програма на своята администрация над благосъстоянието на американския народ“, каза Манучин в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още