fallback

Силните китайски данни подкрепят цената на петрола

Освен това вероятно е достигнат сезонният пик на пътуванията в Китай и се очаква търсенето на горива да отбележи много голямо увеличение

09:15 | 18.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишиха леко в началото на търговията във вторник, след като спаднаха с 2% през предходната сесия, тъй като по-силните икономически данни от най-големия вносител на суров петрол в света - Китай, подкрепиха перспективите за търсенето. Сутринта един барел (159 литра) сорт Брент от Северно море с доставка през юни струваше 84,90 щатски долара - с 14 цента повече от предходния ден. Цената на барел американски петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през май се повиши с 12 цента до 80,95 долара.

Според официални данни през първото тримесечие китайската икономика е нараснала по-бързо от очакваното с 4,5% на годишна база, тъй като политиците се стремят да стимулират растежа след края на строгите ограничения заради COVID-19 през декември.

„Забележителното възстановяване на китайската икономика подкрепи неотдавнашното покачване на цените на петрола", заяви пред Ройтерс Леон Ли, анализатор от CMC Markets.

Освен това май е сезонният пик на пътуванията в Китай и се очаква търсенето на горива да отбележи много голямо увеличение на годишна база, добави той. 

Преработвателната способност на китайските рафинерии се повиши до рекордни нива през март, което е сигнал за силно търсене на гориво, тъй като рафинериите увеличиха обема на работа, за да обхванат силното експортно търсене и да натрупат запаси преди планираната профилактика. 

Цените на петрола се възползваха донякъде и от развитието на курсовете на щатския долар, който отстъпи малка част от ръста си от предходния ден. Ако курсът на долара се понижи, това обикновено е съпроводено с повишаване на цените на петрола, тъй като ефектите от обменния курс играят важна роля в търговията с петрол. Като световна резервна валута, доларът е и доминиращата валута за търговия на стоковите пазари.

Като цяло цените на петрола се възстановиха след спада си от средата на март. Сривът беше предизвикан от сътресенията в банковия сектор в САЩ и Европа, който обаче се възстанови. Неотдавна цените бяха стимулирани от съкращаването на производството от някои държави от петролния алианс ОПЕК+. Поради това Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква цените на петрола да продължат да се повишават.

МАЕ прогнозира, че през 2023 г. най-голям дял в ръста на търсенето на суров петрол ще има именно Китай.

Въпреки това агенцията предупреди, че съкращенията на добива, обявени от производителите от ОПЕК+, рискуват да изострят дефицита в предлагането, който се очаква през втората половина на годината, и биха могли да навредят на потребителите и на глобалното икономическо възстановяване.

Цените на петрола остават под натиск и поради по-силния долар и повишаването на доходността на съкровищните облигации, заявиха анализатори на National Australia bank в бележка за клиенти.

Американският долар се засилва успоредно с повишаването на лихвените проценти, а търговците залагат, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите по кредитите през май, което може да отслаби надеждите за икономическо възстановяване.

По-силният долар оскъпява стоките, чиито цени се определят в зелени пари, за купувачите, които притежават други валути.

Производството на суров петрол и природен газ в САЩ в седемте най-големи шистови региона се очаква да нарасне през май до най-високата си рекордна стойност, сочат данни на Администрацията за енергийна информация от понеделник, което е сигнал за известно нарастване на предлагането на този фронт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 18.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още