IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай се възстановява силно след три години на изолация

Продажбите на дребно нараснаха с повече от 10% през март спрямо предходната година, което говори за повишено потребителско доверие

07:08 | 18.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската икономика се възстанови през първите три месеца на годината, след като Пекин премахна строгия си контрол върху Covid-19, което доведе до съживяване на растежа, който се очаква да подкрепи световната икономика в момент, в който икономиките на САЩ и Европа се забавят.

Икономиката на Китай нарасна с 4,5% през първото тримесечие на годината в сравнение със същите три месеца на предходната година, съобщи Националното статистическо бюро на Китай във вторник, което е по-добър резултат от очакванията на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, за 4,0%.

В сравнение с предходното тримесечие, когато Китай беше засегнат от вълна от случаи на Covid-19 след внезапното прекратяване на политиката на нулева толерантност към Covid през декември, икономиката се разшири с 2,2%.

Растежът беше стимулиран от китайските потребители, които започнаха да пазаруват, да се хранят навън и да пътуват отново след почти три години на строги ограничения в ежедневието, сочат данните. Икономиката се възползва и от правителствените инвестиции в инфраструктурата и от изненадващото нарастване на износа през март.

Резултатът означава, че икономиката е напът да постигне целта на Пекин за разширяване с около 5% през 2023 г., след като през миналата година растежът достигна едва 3%, което е един от най-лошите икономически резултати на Китай от десетилетия.

Повторното отваряне на Китай е светъл лъч в иначе неблагоприятните перспективи за световната икономика. Международният валутен фонд заяви този месец, че светът навлиза в опасна фаза, тъй като икономиките се борят с упоритата инфлация, рязко по-високите лихвени проценти и продължаващите последици от руската инвазия в Украйна.

Неотдавнашните сътресения в американските и европейските банки също така повдигат перспективата за настъпване на вредна финансова нестабилност, заяви фондът в априлската си прогноза за световната икономика.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че Китай вероятно ще допринесе за около една трета от световния икономически растеж през тази година. Фондът очаква Китай, втората по големина икономика в света след САЩ, да се разшири с 5,2% през 2023 г. Това е възстановяване, което би трябвало да предложи известна подкрепа на търговските партньори, производителите на енергия и туристическите дестинации, които процъфтяват при здравословно китайско търсене. Ръстът на китайската икономика. Графика: Bloomberg Ръстът на китайската икономика. Графика: Bloomberg

Фондът очаква растеж от 1,6% в САЩ през тази година, което е по-малко от 2,1% през 2022 г., и растеж от едва 0,8% в 20-те държави, които използват еврото.

Въпреки това много икономисти твърдят, че Китай няма да повтори ролята, която изигра след финансовата криза от 2008-2009 г., когато огромните китайски стимули спасиха световната икономика от изпадането в дълбок срив. 

Според последните прогнози на МВФ световната икономика вероятно ще нарасне с 2,8% през 2023 г. С изключение на 2020 г., когато икономическата активност се срина заради пандемията, този резултат ще отбележи най-лошата година за растеж от дълбоката световна финансова криза през 2008-2009 г. насам. 

Потребителският характер на възстановяването на Китай през тази година означава, че ползите от него ще се усетят повече в страната, отколкото в международен план, казва Луиз Лоо, икономист за Китай в Oxford Economics в Сингапур.

„Всеки, който очаква Китай да спаси световната икономика тази година, може да бъде донякъде разочарован", казва тя.

Икономистите също така казват, че има причини светът да е предпазлив по отношение на трайността на възстановяването на Китай. Износът вероятно ще пострада, тъй като САЩ и други развити икономики намаляват разходите си. Вътрешната икономика все още се бори със слабия сектор на недвижимите имоти. Местните правителства са силно задлъжнели. А потреблението в Китай, от което необичайно зависи възстановяването през тази година, може да спре, ако домакинствата не видят подобрения на пазара на труда и на икономиката като цяло, които да им вдъхнат увереност да продължат да харчат.

Консервативният модел на харчене на китайските потребители може да засегне и инвеститорите, които се надяват да спечелят от бума на китайските туристи. Като цяло международните пътници ще харчат по-малко, тъй като инфлацията все още е на първо място сред проблемите, които оказват влияние върху плановете за пътуване през следващите няколко месеца, показва скорошно проучване на Expedia. 

Държави като Тайланд и Сингапур отново се превърнаха в любими дестинации за китайските туристи, които също така спомагат за стимулиране на местния икономически растеж и пазара на труда, тъй като много компании отново наемат служители, за да запълнят свободните работни места, останали по време на пандемията. Но китайските туристи са предпазливи, казва пред Bloomberg Ейлин Тан, ръководител на екипа за икономически данни в Азия на Expedia. 

Основата на икономическото възстановяване все още не е стабилна.
Фу Линхуей
говорител на Националното статистическо бюро на Китай

Ръководените от Лишен Уан анализатори на Goldman Sachs очакват, че данните за активността в Китай ще продължат да се подобряват през април-май на фона на ниската база от миналата година, когато Шанхай наложи строги ограничения заради Covid-19, а повторното отваряне на пазара и все още гъвкавите макрополитики също ще подпомогнат растежа.

„Основата на икономическото възстановяване все още не е стабилна", заяви във вторник Фу Линхуей, говорител на Националното статистическо бюро, като посочи „недостатъчното вътрешно търсене".

Основният показател за безработицата в Китай, а именно изследваното равнище на безработица в градовете, спадна от 5,6% през февруари до 5,3% през март. Младежката безработица обаче се повиши за трети пореден месец, като безработицата сред хората на възраст между 16 и 24 години нарасна до 19,6% от 18,1% през февруари.

Отделно от това, данните от вторник показаха, че продажбите на дребно в Китай са се увеличили с 10,6% през март спрямо година по-рано, надминавайки очакванията, докато промишленото производство е нараснало с 3,9%, което не отговаря на прогнозите.

Износът също нарасна, подпомогнат от изненадващото съживяване на доставките на стоки през март. Данните от миналата седмица показаха устойчиво търсене на китайски продукти от страна на Югоизточна Азия и Русия. Износът за Русия нарасна повече от два пъти през март спрямо година по-рано, подчертавайки задълбочаващите се икономически връзки между двете съседни държави.

Междувременно инвестициите в сгради, машини и други дълготрайни активи намаляха с 0,3% през март спрямо предходния месец, повлияни от слабостта в недвижимите имоти, съобщи във вторник китайското статистическо бюро. За първото тримесечие като цяло инвестициите в недвижими имоти са намалели с 5,8% в сравнение със същия период на предходната година. 

Започнатото ново строителство от страна на компаниите за недвижими имоти е намаляло с 19,2% през първите три месеца на годината, като се е ускорило спрямо спада от 9,4% през първите два месеца на годината.

Ще има ли стимули?

Преди оповестяването на данните главният икономист на ING за Китай Ирис Пан прогнозира, че БВП на Китай за първото тримесечие ще "изостане" от поставената от правителството цел за растеж за цялата година поради забавянето на външните фактори. "Забавянето на растежа на външното търсене ... би трябвало да навреди на износа и производствените дейности", написа Пан преди доклада за БВП. Той добави, че услугите могат да се превърнат в "двигател на растежа" за китайската икономика. Тя посочи силната активност, наблюдавана в последните данни.

За да се запази целта за 5% растеж за 2023 г., правителството трябва да ускори инфраструктурните инвестиции.
Ирис Пан
главен икономист на ING за Китай

Пан заяви, че очаква китайското правителство да отпусне допълнителни стимули за насърчаване на инфраструктурните инвестиции и потреблението след доклада за БВП. "За да се запази целта за 5% растеж за 2023 г., правителството трябва да ускори инфраструктурните инвестиции, повечето от които трябва да бъдат изграждането на метролинии и увеличаването на броя на 5G кулите, тъй като те вече са включени в плана за тази година", пише тя в бележка преди доклада за БВП.

"Ето защо очакваме БВП да нарасне по-бързо с 6,0% на годишна база през второто тримесечие. Запазваме прогнозата си за БВП за цялата година на ниво от 5%, тъй като външното търсене би трябвало да е проблем за годината", пише Пан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още