IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще има най-голям принос за растежа на световната икономика в следващите 5 години

На второ място ще е Индия, следвана от САЩ, сочат данни на МВФ

20:00 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще има най-голям принос за световния растеж през следващите пет години, като неговият дял ще бъде двойно по-голям от този на САЩ, според Международния валутен фонд, пише Bloomberg.

Делът на азиатската страна в нарастването на глобалния брутен вътрешен продукт се очаква да достигне 22,6% от общия световен растеж до 2028 г., сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни, публикувани миналата седмица в Световните икономически перспективи на МВФ. Индия е на второ място с 12,9%, а САЩ се очаква да допринесат с 11,3%.

Принос към растежа на световната икономика в периода от 2023 до 2028 г. Графика: Bloomberg Принос към растежа на световната икономика в периода от 2023 до 2028 г. Графика: Bloomberg

МВФ предвижда световната икономика да нарасне с около 3% през следващото половин десетилетие, тъй като по-високите лихви ще повлияят на растежа. Прогнозата за следващите пет години е най-слабата от повече от три десетилетия, а фондът призовава страните да избягват икономическата фрагментация, причинена от геополитическото напрежение, и да предприемат стъпки за повишаване на производителността.

Общо 75% от световния растеж се очаква да бъдат концентрирани в 20 държави, а повече от половината ще са в първата четворка: Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Въпреки че страните от Групата на седемте ще представляват по-малък дял, Германия, Япония, Обединеното кралство и Франция попадат сред десетте държави с най-голям принос.

Приносът на БРИКС към растежа на световната икономика ще изпревари този на страните от Г-7. Графика: Bloomberg Приносът на БРИКС към растежа на световната икономика ще изпревари този на страните от Г-7. Графика: Bloomberg

Бразилия, Русия, Индия и Китай, известни като БРИК, се очаква да добавят близо 40% от световния растеж до 2028 г.

Четирите страни създадоха БРИК форума през 2009 г., а блокът стана БРИКС година по-късно, когато Южна Африка – досега най-малката икономика в групата – беше приета.

Растежът на Южна Африка обаче ще бъде слаб през следващите пет години. Тя ще добави приблизително половин процентен пункт към ръста на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още