IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните китайски данни подкрепят цената на петрола

Освен това вероятно е достигнат сезонният пик на пътуванията в Китай и се очаква търсенето на горива да отбележи много голямо увеличение

09:15 | 18.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sina Schuldt/dpa
Снимка: Sina Schuldt/dpa

Цените на петрола се повишиха леко в началото на търговията във вторник, след като спаднаха с 2% през предходната сесия, тъй като по-силните икономически данни от най-големия вносител на суров петрол в света - Китай, подкрепиха перспективите за търсенето. Сутринта един барел (159 литра) сорт Брент от Северно море с доставка през юни струваше 84,90 щатски долара - с 14 цента повече от предходния ден. Цената на барел американски петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през май се повиши с 12 цента до 80,95 долара.

Според официални данни през първото тримесечие китайската икономика е нараснала по-бързо от очакваното с 4,5% на годишна база, тъй като политиците се стремят да стимулират растежа след края на строгите ограничения заради COVID-19 през декември.

„Забележителното възстановяване на китайската икономика подкрепи неотдавнашното покачване на цените на петрола", заяви пред Ройтерс Леон Ли, анализатор от CMC Markets.

Освен това май е сезонният пик на пътуванията в Китай и се очаква търсенето на горива да отбележи много голямо увеличение на годишна база, добави той. 

Забележителното възстановяване на китайската икономика подкрепи неотдавнашното покачване на цените на петрола.
Леон Ли
анализатор от CMC Markets

Преработвателната способност на китайските рафинерии се повиши до рекордни нива през март, което е сигнал за силно търсене на гориво, тъй като рафинериите увеличиха обема на работа, за да обхванат силното експортно търсене и да натрупат запаси преди планираната профилактика. 

Цените на петрола се възползваха донякъде и от развитието на курсовете на щатския долар, който отстъпи малка част от ръста си от предходния ден. Ако курсът на долара се понижи, това обикновено е съпроводено с повишаване на цените на петрола, тъй като ефектите от обменния курс играят важна роля в търговията с петрол. Като световна резервна валута, доларът е и доминиращата валута за търговия на стоковите пазари.

Като цяло цените на петрола се възстановиха след спада си от средата на март. Сривът беше предизвикан от сътресенията в банковия сектор в САЩ и Европа, който обаче се възстанови. Неотдавна цените бяха стимулирани от съкращаването на производството от някои държави от петролния алианс ОПЕК+. Поради това Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква цените на петрола да продължат да се повишават.

МАЕ прогнозира, че през 2023 г. най-голям дял в ръста на търсенето на суров петрол ще има именно Китай.

Въпреки това агенцията предупреди, че съкращенията на добива, обявени от производителите от ОПЕК+, рискуват да изострят дефицита в предлагането, който се очаква през втората половина на годината, и биха могли да навредят на потребителите и на глобалното икономическо възстановяване.

Цените на петрола остават под натиск и поради по-силния долар и повишаването на доходността на съкровищните облигации, заявиха анализатори на National Australia bank в бележка за клиенти.

Американският долар се засилва успоредно с повишаването на лихвените проценти, а търговците залагат, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите по кредитите през май, което може да отслаби надеждите за икономическо възстановяване.

По-силният долар оскъпява стоките, чиито цени се определят в зелени пари, за купувачите, които притежават други валути.

Производството на суров петрол и природен газ в САЩ в седемте най-големи шистови региона се очаква да нарасне през май до най-високата си рекордна стойност, сочат данни на Администрацията за енергийна информация от понеделник, което е сигнал за известно нарастване на предлагането на този фронт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още