IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка хвърля всички сили в защита на лирата преди балотажа

Регулаторът въведе нови регулации с цел да възпре търсенето на долари

21:38 | 18.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската централна банка действа с всички сили, за да защити лирата преди балотажа за президентските избори след по-малко от две седмици, пише Bloomberg.

Безкраен поток от нови регулации цели да възпре търсенето на долари след изборите през уикенда и преди втория и решаващ кръг на гласуването.

Като част от усилията за облекчаване на натиска върху турската валута в сряда централната банка е намалила дневните лимити на местните кредитори за закупуване на чуждестранна валута на междубанковия пазар, твърдят източници, запознати с въпроса.

Банките са получили също инструкции да насочат корпоративното търсене на твърда валута към пазара на форуърдни договори без доставка, освен ако нямат непосредствени нужди, казват още източници, пожелали анонимност.

От централната банка са отказали коментар.

Турските власти увеличават усилията си да поддържат лирата стабилна, за да осигурят общественото доверие във валутата, разглеждана като барометър за икономическото здраве на страната.

Очакванията за поевтиняване на лирата през следващите месеци - независимо от резултата от изборите на 28 май - увеличават търсенето на долари в момент, в който политиката на Ердоган за поддържане на ултраниски лихвени проценти отслаби турските активи.

„От страна на валутния пазар не трябва да се очаква нищо ново от централната банка до балотажа“, коментира Кагри Кутман, специалист по турските пазари в базираната в Лондон KNG Securities LLP. „Това означава, че достъпът до валута ще бъде ограничен и по-скъп от междубанковия пазар за инвеститорите на дребно. Вече започнахме да виждаме стъпки в тази посока."

Убеждаването на турците да се откажат от доларите е тема, която влиза все по-често в дневния ред. Друг регламент в сряда въведе допълнителна цел за банките да конвертират средствата от клиентите от твърда валута в лири.

Съгласно своята нестандартна политика турската централна банка изисква от кредиторите да купуват държавни облигации с ниска доходност, ако не спазват определени изисквания. Те включват допълнителна месечна цел за конвертиране от 10%, въведена за периода между 26 май и 28 юли.

Други мерки, въведени тази седмица, включват налагането на ограничения върху използването на кредитни карти за теглене на пари в брой и покупки на злато.

Победа на Ердоган вероятно ще означава продължаване на хаотичните икономически политики, които допринесоха за поевтиняването на лирата спрямо долара с над 80% от 2018 г., когато Турция премина към нова държавна система на управление, която даде на президента широки правомощия.

Лирата е загубила почти 1% от стойността си спрямо долара след изборите в неделя.

Цената на застраховката срещу дефолт на Турция през следващите пет години се повиши до почти 690 базисни пункта в сряда - най-високата стойност от миналия ноември и увеличение от 172 базисни точки спрямо петък. Средната доходност на облигациите в долари на Турция се повиши над 10% във вторник, за първи път от октомври насам, сочат индексите на Bloomberg.

Средна доходност на турските държавни облигации в долари. Графика: Bloomberg Средна доходност на турските държавни облигации в долари. Графика: Bloomberg

Ходовете на централната банка вероятно ще „повишат лихвите по депозитите в лири и ще намалят доходността на държавните облигации в лири“, коментира Кагдас Доган, директор по изследванията на базираната в Истанбул Tera Yatirim.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Абе, "Командира" от СДС ще подкрепи ли ПеПеДеБеТата есенеска https://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1997/03/24/862757_shte_privatizirame_vsichko/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Разликата с *** е ,че Марангони напраи ТЕЦ у Видахим и потом долара стигна три иляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
danchomentata
преди 10 месеца
Чудесно съотношение цена/качество на гуми от реномирана германска марка. Гумите Fulda са единствените гуми за хората, които разбират. https://***.bloomberg.com/profile/company/753073Z:TI#xj4y7vzkg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още