IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изходът от президентските избори в Турция ще се решава на балотаж

Двете седмици на несигурност ще предизвикат нервност при търговията с лирата и на пазара на акции в Истанбул 

06:29 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не успя да си осигури достатъчно голяма преднина, за да избегне втори тур на изборите, което може да позволи на действащия президент да набере скорост в решителния сблъсък.

С преднина от над 2 млн. гласа Ердоган ще се изправи на 28 май срещу Кемал Кълъчдароглу, който има подкрепата на най-широката в историята на страната група от опозиционни партии. Народният алианс на президента също така е напът да запази парламентарното си мнозинство според първоначалните данни на държавната телевизия TRT.

49,3%
от турците са гласували за Ердоган при преброени над 98% от бюлетините.

Първите резултати от понеделник показаха, че Ердоган печели 49,3% от гласовете, докато Кълъчдароглу получава 45% подкрепа, което е малко под прага от 50%, необходим за избягване на втори тур. Друг претендент, Синан Оган, получи 5,2% и ще бъде отстранен от надпреварата. Въпреки че все още е възможно Ердоган да обяви победа на първия тур, балотаж е най-вероятният изход, тъй като са преброени над 98% от бюлетините.

След поляризираща кампания, която разтърси пазарите, Ердоган преминава в следващия кръг, след като се представи по-добре от прогнозите на много социологически проучвания преди най-трудната предизборна битка в политическия му живот.

„Не се съмняваме, че предпочитанията на нашата нация - която даде парламентарно мнозинство на Народния алианс - ще благоприятстват доверието и стабилността на президентските избори", заяви Ердоган по време на традиционната си победна реч от балкона на партийната си централа в Анкара.


Валутни проблеми

Перспективата за още две седмици на несигурност ще натежи на пазара, който напоследък стана по-уверен в поражението на Ердоган, след като претендентът за президентския пост Мухарем Индже отпадна от надпреварата и потенциално направи вота на опозицията по-малко разделен. 

Инвеститорите залагат на отслабване на турската валута след изборите, независимо от резултата.

Лирата леко отслабна в ранната търговия в Азия, след като държавните банки се намесиха, за да задържат обменния курс на ниво около 19,65 за долар. В петък лирата затвори на ниво 19,58. 

„Две седмици на несигурност е сценарий, който пазарите не харесват най-много", каза пред Bloomberg Кагри Кутман, специалист по турските пазари в KNG Securities.

Ердоган, най-дългогодишният лидер на страната, превърна членката на НАТО в регионална сила, която играе все по-голяма роля в редица региони - от Украйна до Сирия. Той дори поддържа силна подкрепа в голяма част от района, засегнат от опустошителните земетресения през февруари, при които загинаха повече от 50 000 души. Оцелелите и опозиционните партии обвиняват правителството, че не е реагирало адекватно на бедствието.

Но все по-непостоянната икономическа политика направи 69-годишния действащ президент уязвим, след като през миналата година инфлационната криза потроши бюджетите на домакинствата.

74-годишният Кълъчдароглу се кандидатира с обещанието да възстанови върховенството на закона, да оправи обтегнатите връзки със Запада и да се върне към икономическата ортодоксалност. Преди изборите в неделя много проучвания на общественото мнение показваха, че Кълъчдароглу има предимство пред Ердоган.

„Ако нашият народ каже втори тур, ние уважаваме това", каза той след оповестяването на първоначалните резултати в понеделник. „Ердоган не можа да получи резултатите, които желаеше“. 

„Явно предимство“

Парламентарното мнозинство на Ердоган ще му даде „явно предимство" на втория тур, което ще му позволи да води кампанията с обещанието за единно лидерство, казва Волфанго Пиколи, съпредседател на Teneo Intelligence в Лондон.

Изненадващото представяне на Оган, третият кандидат в неделната надпревара, който издигна антиимигрантска платформа, беше ключов фактор, който попречи на лидерите да си осигурят абсолютно мнозинство.  Ердоган поздравява привържениците си от балкона на централата на партията си в Анкара. Снимка:  EPA/Necati Savas Ердоган поздравява привържениците си от балкона на централата на партията си в Анкара. Снимка: EPA/Necati Savas

Подкрепян от националистическа партия, Оган - бивш академик с докторска степен от московски университет - надмина силно очакванията, вероятно възползвайки се от оттеглянето в последния момент на друг кандидат.

Поведението на електората на Оган на втория тур може да обърне вота в една от двете посоки. В изказванията си късно в неделя 55-годишният Оган разкритикува нетрадиционните икономически възгледи на Ердоган и се въздържа да подкрепи някой от двамата основни претенденти, обвинявайки ги, че са твърде близки до групи, които той определи като „терористи".

Съюзникът на Ердоган в изборите, „Худа Пар", е основана от хора, свързани с прокюрдската войнствена групировка "Хизбула", която не е свързана с ливанската групировка със същото име.

В случая с Кълъчдароглу неговият алианс спечели решаваща подкрепа от кюрдски политици - включително от партия, която правителството обвинява във връзки със сепаратистки бойци - обвинение, което то отрича.

„В сравнение с опонента си Ердоган е в по-добра позиция да спечели гласовете, които отидоха при ултранационалистическия кандидат Оган на първия тур", казва Пиколи.

Рискове за лирата

Въпреки че политиката на отворени врати на президента доведе до това, че Турция е с най-голямото в света население от бежанци, подходът му към икономиката доминираше в последната част на кампанията.

Турската валута е подложена на натиск, откакто Ердоган засили нестандартните си политики от 2018 г. насам, включително държавните интервенции на валутните пазари и намаляването на лихвените проценти, дори когато инфлацията нарасна.

Скритите интервенции на пазара от страна на централната банка възлизат на близо 177 млрд. долара от декември 2021 г. насам според оценка на Bloomberg Economics. Тя ще бъде подложена на натиск да удвои усилията си, за да задържи лирата стабилна през следващите седмици.

„Бих очаквал Ердоган и неговото правителство да поддържат стабилността на пазара на всяка цена, навлизайки във втория кръг на изборите", казва Ник Стадтмилър, продуктов ръководител в Medley Global Advisors в Ню Йорк. 

Усилията вече струват скъпо на резервите му. За да попълни резервите си, правителството заема чуждестранна валута от търговските кредитори чрез суапови сделки - позволявайки им да съхраняват средства в централната банка, която в замяна им отпуска лири.  Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу. Снимка:  EPA/MANUEL DE ALMEIDA Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу. Снимка: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Резервите на централната банка остават отрицателни, когато се вземат предвид суаповете.

Преди вота в неделя регулаторът също така ограничи продажбите на твърда валута от страна на кредиторите, като им каза да забавят продажбите на фирми и да се съсредоточат върху увеличаване на притока на депозити в лири, защитени с чуждестранна валута.

Централната банка ще проведе следващото си заседание за определяне на лихвените проценти на 25 май, три дни преди втория тур на изборите. 

„Сегашното правителство не може да покаже слабост, докато се насочваме към последната част от изборния цикъл", каза Стадтмилър. „Понижение на турските пазари би подсказало, че има пробойна в бронята на политиката на Ердоган“.

Очакванията за втори тур и гласовете в чужбина 

Ако, както се очаква сега, се проведе втори тур на президентските избори, Ердоган ще има двойно предимство. От една страна, той ще може да твърди, че сам е повел на първия тур. От друга страна, той може да твърди, че президентът и парламентарното мнозинство трябва да принадлежат към една и съща партия. Европейските турски общности. Графика: Statista Европейските турски общности. Графика: Statista

Около 64 милиона избиратели с право на глас в страната и чужбина бяха призовани да гласуват. В Германия около 1,5 милиона души с турски паспорти имаха право да гласуват. В Турция бяха поставени около 192 000 урни за гласуване. Стотици хиляди правителствени и опозиционни наблюдатели, включително няколко германски членове на Бундестага, бяха на място в страната. В неделя вечерта нямаше съобщения за протести. 

Изборите привличат вниманието на международната общност, тъй като ще покажат дали обединената опозиция може да свали Ердоган от власт. Последният бе съсредоточил в ръцете си почти цялата държавна власт. 

А в разгара на изборите в Турция един от най-известните и големи ежедневници стана обект на кибератака. Уебсайтът на високотиражния вестник Sözcü, който принадлежи на опозиционния лагер, беше недостъпен в неделя вечерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още