IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ден за акции“ ще се проведе на БФБ на 15 юни

Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с обем не повече от 2 хил. лв. на единична изпълнена поръчка

13:20 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor Media Group, архив
Снимка: Investor Media Group, архив

На 15 юни ще се проведе инициативата на Българската фондова борса (БФБ) и Централен депозитар „Ден за акции“. Това ще бъде нейното девето издание. В рамките ѝ индивидуалните инвеститори ще могат да търгуват без такси с акции на всички пазари на БФБ, включително и на пазара за растеж beam.

„Денят за акции“ има за цел да стимулира активното участие на физически лица инвеститори на капиталовия пазар, да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за финансовите инструменти в България, посочват от фондовата борса.

„С над 3 хил. нарасна броят на индивидуалните инвеститори през 2022 г., а през последните три години той надхвърли 10 хил. Така че очакваме голям инвестиционен интерес към предстоящото издание на инициативата“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Според изпълнителния директор на Централен депозитар Васил Големански „предвид интереса да се защитят спестяванията от инфлационния натиск, ще се радваме да имаме голяма активност, както и да насочим вниманието на хората към възможностите за реализиране на доходност чрез капиталовия ни пазар“.

В „Деня за акции“ всички индивидуални инвеститори (физически лица), директни клиенти на български инвестиционни посредници, ще могат да закупят или продадат акции без такси и комисиони към борсата, Централен депозитар и участващ в инициативата инвестиционен посредник.

Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с обем не повече от 2 хил. лв. на единична изпълнена поръчка.

Всички инвестиционни посредници, които партнират на БФБ и Централен депозитар в „Деня за акции“, няма да таксуват своите клиенти – физически лица, чиито сделки отговарят на посочените условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още