IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво залагат инвеститорите звезди като Уорън Бъфет сега

От подадени до борсовия регулатор документи частните инвеститори могат да извлекат информация за своята стратегия

13:28 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дейвид Тепър: Фокус върху изкуствения интелект

Докато Сорос се оттегля от пазара на електрически автомобили след шумотевицата около тях от предишните години, Дейвид Тепър инвестира в актуален хит: изкуствен интелект (ИИ). За него се говори на Wall Street, откакто стартъпът OpenAI представи своя чатбот ChatGPT, който използва ИИ, за да общува с потребителите чрез текстови съобщения.

Тепър се включи в този тренд със своя хедж фонд Appaloosa. Той разшири позициите си в Alphabet, Amazon и Meta, наред с други. В момента технологичните гиганти инвестират сериозно в ИИ. Операторът на търсачки Google, чиято компания майка е Alphabet, например, иска да интегрира ИИ във всички свои продукти.

Закупуването от страна на Тепър на половин милион акции във водещия фонд на технологичния инвеститор Кати Ууд също може да се разглежда като инвестиция в ИИ. Със своя фонд ARKK Ууд се фокусира върху революционни технологии като геномика и електромобилност, но също и върху ИИ. Фондът беше един от най-добре представящите се през 2020 г. по време на пика на неотдавнашното технологично рали, но от пика си през 2021 г. е загубил около три четвърти от стойността си. 

Освен това Тепър за първи път влиза и в производителя на чипове Nvidia, който е косвен бенефициент на бума на изкуствения интелект. Това е така, защото американската компания се счита, наред с други, за водещ производител на графични процесори (GPU), които са от съществено значение за работата на сложни модели за изкуствен интелект и машинно обучение.

65-годишният бизнесмен следва съвета на покойния ветеран на фондовите пазари Андре Костолани, на когото принадлежи цитатът: „По време на златна треска не инвестирайте в златотърсачите, а в лопати!“. 

Тепър е познат на по-широката общественост след финансовата криза. Той купуваше масово банкови акции след фалита на Lehman Brothers, като успешно залагаше, че правителството на САЩ няма да допусне нови банкови фалити и вместо това ще спаси застрашените кредитори. Смятан е за специалист по необслужваните кредити. 

Грег Дженсън: Производителите на потребителски стоки срещу кризата

Грег Дженсън може да е по-малко познат на инвеститорите от Бъфет, Сорос или Тепър, но е пряк наследник на друг велик борсов играч: той наследи Рей Далио като съпредседател на инвестиционния отдел в Bridgewater, един от най-големите хедж фондове в света.

Bridgewater управлява около 150 млрд. долара. Хедж фондът инвестира много широко; в края на първото тримесечие портфейлът от акции в САЩ се състои от над 700 позиции. Портфейлите на Berkshire Hathaway (малко под 50), Soros Fund Management (добри 140) и Appaloosa (малко под 30) са много по-ясни и следователно по-лесни за проследяване от частните инвеститори.

Въпреки това и Bridgewater предоставя две интересни сведения: От една страна, сред водещите позиции има поразително много компании за потребителски стоки, например Procter & Gamble, която стои зад добре познати марки като Pampers, Ariel и Gillette, както и двата производителя на напитки Pepsi и Coca-Cola или веригата за търговия на едро Costco Wholesale и търговеца на дребно Walmart.

Общото между всички компании е, че те произвеждат или продават стоки, без които потребителите или не искат, или не могат да се справят дори в икономически трудни времена. Поради това те се считат за инвестиции по време на кризи. Към тях се причислява и веригата за бързо хранене McDonald's, която наскоро успя да увеличи цените, без да загуби от продажбите си въпреки напрегнатата икономическа ситуация. 

Второто прозрение от портфейла на Bridgewater, управляван от Дженсън: хедж фондът реагира радикално на кризата на регионалните банки в САЩ. През първото тримесечие той продаде всички акции на големите банки JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley. Експозицията към Citi бе намалена приблизително наполовина. Bridgewater съкрати и позициите си в по-малки американски банки и регионални кредитори като Capital One. 

Примерът обаче показва и колко сложна е оценката на ситуацията на пазарите в момента, дори за професионалистите, и колко различни са мненията между тях. Capital One, например, е една от акциите, които Бъфет добави в портфейла си през първото тримесечие, а Bank of America е втората му най-голяма позиция след Apple. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още