IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво залагат инвеститорите звезди като Уорън Бъфет сега

От подадени до борсовия регулатор документи частните инвеститори могат да извлекат информация за своята стратегия

13:28 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Четири пъти годишно инвеститорите могат да надникнат през тесен процеп в света на инвеститорите звезди: тогава те научават подробности за акциите, в които инвестират Уорън Бъфет или Джордж Сорос. Това е така, защото веднъж на тримесечие гигантите от Wall Street трябва да докладват за своите портфейли на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), която ги публикува.

E, през миналата седмица отново настъпи този момент: портфейлите на Berkshire Hathaway, Soros Fund Management, Bridgewater & Co. бяха публикувани на уебсайта на SEC. Те представят състоянието на портфейлите от акции в САЩ към 31 март, т.е. към края на първото тримесечие.

Handelsblatt анализира документите на SEC и представя по-долу портфейлите на четирима „гурута на фондовия пазар". Инвеститорите могат да направят извод как звездите структурират своите портфейли, какви тенденции и опасности виждат и какви инвестиционни стратегии следват. Ловците на дивиденти са представени точно толкова, колкото и инвеститорите в изкуствен интелект.

Уорън Бъфет: защитни акции и дивидентни книжа

През дългата си кариера на Wall Street 92-годишният Бъфет си е спечелил репутацията на уникален инвеститор. Структурата на портфейла на неговата инвестиционна компания Berkshire Hathaway също е уникална: на една компания се пада почти половината от портфейла в САЩ.

Към 31 март теглото на производителя на iPhone Apple е 46,44%. По този начин Бъфет прави обратното на това, което инвестиционните консултанти често препоръчват: вместо да инвестира диверсифициращо, за да минимизира риска, Бъфет влага парите си само в няколко акции, в които е убеден.

Петте най-големи позиции в неговия портфейл - освен на Apple, това са книжата на Bank of America, на доставчика на платежни услуги American Express, на производителя на напитки Coca-Cola и петролната компания Chevron - представляват повече от три четвърти от неговите капиталови инвестиции в САЩ.

Бъфет и неговият бизнес партньор Чарли Мънгър са смятани за майстори на корпоративния анализ. Те инвестират само в компании с работещ бизнес модел, отлични ключови показатели и уникално предложение за продажби. Тогава говорим за т. нар. защитни акции. В случая на Apple например това е силната марка, която осигурява на компанията лоялни клиенти и висока ценова мощ.

Вторият стълб на инвестиционната стратегия на Бъфет е да се фокусира върху дивидентни акции. Chevron например повишава дивидента си вече 36 последователни години. Общо тази година Berkshire ще събере около 5,7 млрд. долара чрез разпределение на печалбата, изчисли доставчикът на данни Dow Jones Market Data.

Джордж Сорос: Сбогом на губещите

Частните инвеститори могат да научат още един урок от Джордж Сорос: дори и да боли, понякога се налага да се разделите с акциите. Това се случи със Сорос и производителя на електрически автомобили Rivian.

Сорос, който подобно на Бъфет е на 92 години, е закупил акции на Rivian по време на първичното публично предлагане. Неговите 20 млн. акции щяха да струват около 1,6 млрд. долара по емисионна цена през ноември 2021 г. През първите месеци след IPO-то цената се повиши, така че в началото на януари 2022 г. стойността на ценните книжа беше 2,1 млрд. долара.

Но стартъпът все още чака отскока на масовия пазар. Rivian реализира загуби и се развива по-слабо от първоначално очакваното. В резултат на това цената на акциите се срина и в момента е с повече от 80% под емисионната цена по време на първичното публично предлагане. Съответно този тренд е болезнен и за Сорос.

В същото време той изглежда вече не вярва в скорошно завръщане към старите върхове. След като постепенно намали позицията си през последните тримесечия, сега той е продал повече от половината от първоначалната си позиция. Със стойност от 55 млн. долара Rivian вече представлява само 1,1% от портфейла от акции на семейния концерн на Сорос.
 

 

Частните инвеститори трудно приемат такива радикални решения, тъй като тогава счетоводните загуби се превръщат в реални загуби. Сорос направи точно това. Той е реализирал загуба, но сега може да инвестира парите в акции, от които очаква по-добро развитие на курсовете.

Прави впечатление, че Сорос е продал не само голяма част от акциите си в Rivian, но и всички акции на пионера в производството на електрически автомобили Tesla. Той също така съкрати позициите си в други технологични компании, като Amazon, Alphabet и Salesforce.

Сорос е смятан за инвестиционна легенда след успешния си залог срещу британския паунд. Той предвиди обезценяването на британската валута и спечели повече от един милиард долара за един ден. Инвестиционната му стратегия се основава на предположението, че инвеститорите възприемат пазара по изкривен начин и това води до фалшиви оценки. Той се опитва да печели от това.

Последна актуализация: 13:29 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още