fallback

Рубини: Студената война между САЩ и Китай все повече се влошава

Ако не се стигне до сделка по тавана на дълга в САЩ, това ще срине пазарите, казва финансистът

12:40 | 24.05.23 г. 3

Нуриел Рубини предупреди, че САЩ и Китай се насочват към конфронтация след срещата на високо равнище на Г-7 в Япония, съобщава Bloomberg.

Председателят на Roubini Macro Associates, чиито прогнози често са изпълнени с дълбок песимизъм, заяви, че „студената война между САЩ и Китай ще става все по-студена“.

В интервю за Bloomberg Television в сряда, в кулоарите на Qatar Economic Forum в Доха, той предупреди, че противопоставянето може в крайна сметка да разтърси пазарите, забавяйки икономическия растеж и засилвайки цените на суровините.

Лидерите на Г-7 използваха срещата на високо равнище този месеци в Хирошима, Япония, за да обсъдят как да се справят заедно с Китай. Те се договориха да се стремят към „конструктивни и стабилни“ отношения, макар че продължават със стъпки за намаляване на зависимостта от Пекин по критични вериги на доставки.

„Няма да има никакво размразяване между САЩ и Китай“, каза Рубини. „Китайската реакция на срещата на Г-7 е, че Европа, САЩ, Япония и останалите се съюзяват срещу Китай“.

Рубини изтъкна заплахата от „геополитическо подтискане“ сред най-големите рискове пред пазарите, посочвайки последиците от руската инвазия в Украйна и възможността за ексалация между Иран и Израел.

На въпрос за преговорите около повишаването на тавана на дълга в САЩ Рубини заяви, че ако не се стигне до сделка, това може да има опустошителен ефект.

„Може да стигнат последния момент, преди да има споразумение, или е възможно да не достигнат до сделка“, каза той. „Ако това не се случи, то тогава пазарът ще се срине“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 24.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още