IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват колебливо сесията въпреки сделката за американския дълг*

Инвеститорите насочват внимание към заседанието на Федералния резерв на 13-14 юни на фона на сигналите за нови лихвени повишения от някои служители на регулатора

18:12 | 01.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват сесията без единна посока, въпреки че Камарата на представителите на САЩ одобри проектозакона за повишаване на тавана на федералния дълг, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,17 на сто до 32 851,86 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,14 на сто до 4185,5 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредва леко с 0,21% до ниво от 12 962,44 пункта.

Камарата на представителите в САЩ прие законодателството за ограничаване на дълга, изготвено от президента Джо Байдън и председателя Кевин Маккарти, което ще наложи ограничения на държавния дълг до края на изборите през 2024 г. и ще предотврати дестабилизиращия дефолт на САЩ, съобщава Bloomberg.

Депутати и от двете партии одобриха проектозакона с 314 гласа „за“ срещу 117 „против“ в сряда вечерта, изпращайки мярката за одобрение към Сената, докато крайният срок за дефолта наближава. Вотът заздрави репутацията на Байдън, че е прагматик и работи отвъд партийните линии, докато се стреми към втори мандат, и позволи на Маккарти да претендира за първия си голям успех като председател.

Междувременно стана ясно, че средствата, с които американското правителство разполага, за да плати сметките, са намалели до най-ниското си ниво от 2017 г. Кешовият баланс на министерството на финансите на САЩ намаля до едва 37,4 млрд. долара във вторник, показват данни, публикувани ден по-късно. Това е обрат спрямо предишната статистика от предходния ден за ръст до 54,5 млрд. долара. Освен това средствата са под дъното за последните пет години от 38,8 млрд. долара, достигнато в петък.

Отвъд несигурността около федералния дълг инвеститорите са насочили вниманието си към заседанието на Федералния резерв на 13-14 юни, като решенията на централната банка при всички положения ще окажат влияние на пазарите. Управителят на Фед за Филаделфия Патрик Харкър заяви, че е склонен да допусне ново повишаване на лихвите по-късно този месец.

В сряда вечерта бяха публикувани и новите данни за пазара на труда в САЩ, които показаха, че свободните работни места в най-голямата икономика в света неочаквано са нараснали през април до най-високото си ниво за последните три месеца. Броят на наличните позиции е нараснал до 10,1 млн. спрямо ревизираните нагоре 9,75 млн. през март, показват данни на министерството на труда. Те надминаха всички прогнози на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, които очакваха 9,4 млн. новооткрити работни места.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 1 юни. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 1 юни.

При индивидуалните акции книжата на Nvidia поскъпват с 3,8 на сто, като пазарната капитализация на производителя на чипове достига 953,64 млрд. долара.

Цената на акциите на Tesla Inc. се понижава с 0,8%, като трейдърите отразиха края на визитата на главния изпълнителен директор Илон Мъск в Китай, за която все още няма много подробности.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 3,595% и 3,822 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчита спад от 0,45% до 103,86 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 0,59 на сто до 72,17 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 0,46% до 67,78 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпва с 0,32% до 1988,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още