IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски банки трябва да спрат трансфери на юани към Европа и САЩ

Ограничението е наложено от Bank of China

18:04 | 18.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски банки съобщават за ограничения на трансфери на юани към страните от ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария чрез китайската търговска Bank of China, съобщава РБК- Русия. За проблемите алармират от "Модульбанк" и "Финам", на които китайската банка е кореспондентска банка. Ограничения има и по отношение на "ЮниКредит", допълва още руското издание.

От "Модульбанк" разказват пред РБК, че всички руски банки, които използват услугите на Bank of China, изпращат аналогични на техните предупреждения към своите клиенти. Според "Финам" ограничени са преводите на средства не само в юани, но и в долари, евро и хонконгски долари чрез китайската банка. Преводи обаче могат да се правят в кореспондентската мрежа на Bank of China.

Засегнатите руски банки в момента търсят алтернативи за трансакциите.

Според представителите на руските финансови институции решението не е на Китай, а на страните от ЕС и САЩ и е свързано с усилването на санкциите срещу Русия. Според тях в Bank of China се опасяват от вторични санкции, които може да ги изхвърлят от банковия сектор в Европа и САЩ.

От "Модульбанк" изчисляват, че преводите на юани към ЕС и САЩ са едва 3% от всички преводи в китайска валута. Самите операции с юани са все още екзотика за Русия. Такива преводи са свързани основно с плащания за стоки или услуги.

Руски финансови експерти обясняват, цитирани от РБК, че китайските банки не могат изцяло да игнорират западните санкции, дори и заради добрите си отношения с Русия и руските клиенти. Bank of China е четвъртата по големина банка в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 10 месеца
Още една бъгната. Вие Блумбърговите папагали да не са ви учили на първа дума ТРЯБВА. Пишурките трябва да гризват хурките. Което и правят. Вече им личи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
danchomentata
преди 10 месеца
Слочаенос срещу Шератон да нема съкращаване на баланса от БВТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още