IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции за милиарди стоплят връзките между Китай и Саудитска Арабия

Специалистите отбелязват нов етап в двустранните отношения

00:45 | 16.06.23 г.

На 10-тия арабско-китайски бизнес форум в Катар бяха постигнати много договорености и подписани много сделки между Китай и Саудитска Арабия. Това е знак за нов етап на отношенията между страните. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие", по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че традиционно фокусът е свързан с износа и преработката на петрол. Но сега съществената промяна е, че Саудитска Арабия и Китай имат желание да преформатират тези отношения. „Досега те бяха основно търговски, а наскоро бяха подписани две големи споразумения, по силата на които в Китай ще бъдат създадени две огромни рафинерии за преработка на петрол. Специалистите обръщат внимание на това, защото то е наистина нов етап в двустранните отношения“, отбеляза Шопов.

Той уточни, че основното събитие е било свързано с поредица от идеи за инвестиции,  дискутирани между Саудитска Арабия и Китай. „Те бяха предшествани от посещение на президента на Китай Си Дзинпин преди няколко месеца, когато беше подписана една много голяма група от меморандуми за намерения на стойност около 30 млрд. Долара“, уточни анализаторът.

"Задълбочаване на отношенията между Близкия изток и Китай не означава отделяне от дългогодишното стратегическо партньорство със САЩ. Саудитска Арабия, както всички други региони в света, иска да балансират и от тази гледна точка перфектната формула за тях би била силни политически отношения със САЩ и гаранции в областта на сигурността, но в същото време поддържане на широки икономически и стопански отношения с Китай."

„Китай се опитва да направи още една крачка напред към Изтока, защото от няколко години продава на Саудитска Арабия и военна техника – дронове, така че амбициите на Китай със сигурност няма да спрат до тук. Но форумът е ясен знак за промяна на подхода и стратегиите на държавите от региона“, каза Шопов.

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още