IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един на всеки петима млади китайци е безработен 

Младежката безработица е четири пъти над нивото на общата безработица, която остава непроменена на равнище от 5,2%

09:30 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Трудова борса в Шанхай. Снимка: Bloomberg
Трудова борса в Шанхай. Снимка: Bloomberg

Младежката безработица в Китай достигна нов рекорден връх от 20,8% през май. Това означава, че всеки пети млад човек е останал без работа, както официално обяви Националното статистическо бюро в четвъртък. През април безработицата в тази възрастова група е била 20,4% - четири пъти над нивото на общата безработица, която остава непроменена на равнище от 5,2%. Данните за младежите обхващат младежите на възраст от 16 до 24 години в градските райони. През последните месеци този вид безработица продължава да нараства, предава Ройтерс. 

Що се отнася до общия брой на трудоспособното население, равнището на безработица остава непроменено - 5,2% в сравнение с предходния месец април. В Китай равнището на безработица не дава пълна представа за ситуацията, тъй като се изчислява само за градските райони.

Високата безработица сред младите хора тежи върху потребителското доверие, тъй като домакинствата предпочетоха да погасят предсрочно дълговете си, за да намалят рисковете. Властите предприеха мерки, включително субсидии, за да помогнат на компаниите да увеличат наемането на персонал. По-рано този месец управителят на Китайската народна банка И Ган обеща да насърчава пълната заетост и да увеличи финансирането за отраслите, които са ключови за стабилизиране на заетостта, като например сектора на услугите.

Икономическата динамика се забавя

Индустриалното производство във втората по големина икономика в света все пак нараства с 3,5% през миналия месец спрямо година по-рано, сочат данни на Националното статистическо бюро. Но разширяването през май отбеляза най-бавния растеж от февруари насам. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръстът на производството да се забави до 3,6% от 5,6% през април. 

Отслабващото търсене в страната и в чужбина увеличава натиска върху централните банкери и политиците да продължат да подпомагат неравномерното икономическо възстановяване след пандемията. Според анализатори данните от миналия месец може да са силно изкривени заради много слабите резултати от миналата година, когато много градове наложиха сериозни ограничения заради пандемията. Но икономическото възстановяване от първото тримесечие загуби значителна инерция, което накара централната банка да намали някои основни лихвени проценти тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още