IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските милионери продължават да търсят пристан в чужбина

Стремежът на Си Дзинпин за "общ просперитет" отблъсква богаташите

23:00 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай отново ще бъде държавата с най-голямото нетно намаление на милионерите през тази година в световен мащаб, става ясно от анализ на Henley & Partners, цитиран от Bloomberg. Според изчисленията на анализаторите през 2023 година Китай ще загуби 13 500 души с инвестиционно богатство над 1 млн. долара, които ще се пренесат в чужбина.

На второ място се нарежда Индия (6500 души), следвана от Великобритания (3200 души). Четвъртото място се заема от Русия, където има сериозно забавяне на намаляването на милионери - през 2022 година спадът е с 8500 души, а сега прогнозата е за намаляване с 3000 души.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Тенденцията за "отлив" на милионерите от Китай е видна от известно време. Стремежът на китайския президент Си Дзинпин е за "общ просперитет", което означава, че много китайски предприемачи търсят резервен план за себе си и своите активи. Годините на ограниченията покрай пандемията с коронавируса също са част от причините богатите хора да живеят в чужбина - като например в Сингапур.

Анализаторите сочат, че  в периода 2000 - 2017 година китайската икономика се ускори рязко, но броят на богаташите не се увеличи със същия темп.

На обратния полюс - лидер по привличане на богаташи през тази година се очаква да стане Австралия. Страната ще измести Обединените арабски емирства, привличайки 5200 милионери. Сингапур е на трето място в класацията на Henley & Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още