IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите акции поведоха ръстовете на Wall Street след преминатия стрес тест на Фед

Технологичният показател Nasdaq приключи със спад в една силно волатилна търговия, като книжата на Micron поевтиняха с близо 4 на сто

23:18 | 29.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, като банковите акции се оказаха големите победители след успешно преминатия стрес тест на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,78% до 34 116,29 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,44 на сто до 4395,92 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite приключи със спад от 0,01% до 13 590,08 пункта в една силно волатилна търговия.

Акциите на Micron поевтиняха с близо 4 на сто, след като компанията разочарова анализаторите със своя отчет.

Стрес тестът на водещите американски банки показа, че те биха загубили 541 млрд. долара в хипотетичен апокалиптичен икономически сценарий, но все пак ще имат повече от достатъчен капитал, за да поемат загубите. Текущите оценки, дадени от Федералния резерв на банките, сред които JPMorgan Chase и Goldman Sachs, подкрепят твърдения на ръководители от Wall Street и регулатори, че системно важните банки могат да понесат тежки загуби.

Междувременно цената на книжата на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup нарасна съответно с 3,4%, 2,15 на сто, 4,38% и 0,15 на сто.

Технологичният гигант Apple успя да приближи пазарната си капитализация до заветните 3 трлн. долара, след като акциите ѝ поскъпнаха с минималните 0,08 на сто до 190,07 долара. В края на деня оценката на Apple възлиза на 2,98 трлн. долара.

Пазарите реагираха и на новите коментари на управителя на Фед Джером Пауъл, който посочи, че най-малко две допълнителни увеличения на лихвите вероятно ще са необходими тази година, за се забави инфлацията до целта на централната банка на САЩ от 2%. „Мнозинството от участниците в комисията очакват, че ще бъде уместно да увеличим лихвените проценти два или повече пъти до края на годината“, коментира Пауъл в четвъртък, визирайки членовете на Федералната комисия за отворен пазар. „Инфлационният натиск продължава да е висок и пътят за забавяне на инфлацията до 2% ще е дълъг“, допълни още той.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 29 юни. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 29 юни.

Във фокуса на пазарите попаднаха и новите данни за безработицата в САЩ. Подадените за първи път молби са намалели с 26 хил. броя до 239 хил. броя през седмицата, приключила на 24 юни, става ясно от доклад на Министерството на труда, публикуван по-рано в четвъртък. Данните са по-ниски спрямо оценките на анкетирани от Bloomberg икономисти. Продължаващите молби, или броят на хората, които вече са подали първоначална молба и получават обезщетение, спадат до 1,7 млн. броя за седмицата, приключила на 17 юни.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 3,838% и 3,898 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,41% до 103,33 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 0,4% до 74,34 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI напредна със същия процент до 69,86 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,2% до 1917,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Dodd-Frank Act Stress Tests 2023 https://***.youtube.com/watch?v=cNKZ7ljWdQA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още