IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото IPO на облигации на пазара beam набра близо 4,9 млн. лв.

Емисията облигации на Финансова къща "ЛОГОС-ТМ" мина успешно

15:37 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Първото първично публично предлагане (IPO) на облигации на пазара за растеж на Българската фондова борса beam мина успешно.

Финансова къща "ЛОГОС-ТМ" набра 4 889 575 лева с презаписване на емисията, съобщиха от БФБ.

"Първoто успешно пласиране на облигации на beam потвърди интереса на инвеститорите към различни от акциите инструменти и откри нова страница на този пазар. Очакваме до края на годината да има и други интересни инструменти на него”, коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Борсата допусна до търговия временната емисия, издадена от Финансова къща "ЛОГОС-ТМ", с цел осъществяване на първично публично предлагане на до 2500 облигации.

Това е второто успешно IPO на пазара beam за тази година след това на „ИпоТех Софком“, което набра над 2,4 млн. лева от инвеститорите миналата седмица.

Облигациите на "ЛОГОС-ТМ" са с номинал от 1000 евро всяка. Дружеството предложи минимална лихва от 9,3% по облигациите. Максималният лихвен процент е 10,5%. Годишната лихва се изчислява на база на шестмесечен EURIBOR плюс 550 базисни точки. Лихвата се предвижда да се плаща на всеки 6 месеца върху номиналната част от главницата.

Срокът на облигациите е 48 месеца. На датата на петото лихвено плащане има опция емитентът да изкупи обратно облигациите по номинал плюс еднократна допълнителна лихва от 9,3%.

Финансова къща "ЛОГОС-ТМ" е небанкова финансова институция с основна дейност предоставяне на заеми и финансови услуги към крайни клиенти. Дружеството е вписано в регистъра за нeбанковите финансови институции при Българската народна банка по силата на Закона за кредитните институции.

С набраните средства компанията ще разшири кредитната си дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още