IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсещите изгодни сделки се насочват към "евтините" европейски банки

Цената на акция за получаване на дивиденти от банката при текущите високи основни лихви вероятно е твърде ниска

14:24 | 16.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Сградата на UniCredit в Милано. Снимка: Eddy Buttarelli/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Сградата на UniCredit в Милано. Снимка: Eddy Buttarelli/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Буреносни облаци се трупат над европейските банкови акции, тъй като тласъкът от по-високите лихви отслабва, а рисковете за рецесия се засилват. Въпреки това върху оценките на банките все още тежи твърде много предпазливост, казват инвеститорите.

На повърхността волатилните банкови акции в Европа имаха добра година, нараствайки с почти 16% през 2023 г. спрямо повишение от 7% на по-широкия индекс Stoxx, пише Ройтерс. Въпреки това някои големи инвеститори в сектора са убедени, че той остава ниско оценен.

Точно преди началото на сезона на отчетите европейските банкови акции имат дивидентна доходност от почти 8%, което ги прави по-евтини на тази база, отколкото през световната финансова криза от 2008 г.

Изключителната чувствителност на банките към макроикономическите условия прави сектора лесен за избягване. Но цената на акция за получаване на дивиденти от банката при текущите високи основни лихви вероятно е твърде ниска, казват анализатори.

„Плащат се доста щедро, за да изчакате какво ще се случи в икономиката през следващите две години“, казва Ги дьо Блоне, инвестиционен мениджър в Jupiter Asset Management, който увеличава позициите си в европейските банки.

Себастиано Пиро, главен инвестиционен директор в Algebris Investments, казва, че европейските банкови акции са твърде евтини, като се има предвид, че тези кредитори държат по-малки капиталови буфери за покриване на бъдещи загуби в сравнение с изискванията на регулаторите.

„Въпреки значително подобрение на рентабилността, непрекъснатото повишаване на приходите и стабилните основи, тези акции остават евтини“, казва той.

Твърде евтини?

Докато Европейската централна банка (ЕЦБ) обещава да поддържа лихвите около текущото им рекордно високо ниво, предизвиквайки заплаха за порочен кръг от неизпълнение на дългове и срив на стойността на активите, банковите акции все още понасят удара на страховете около кредитния цикъл, казват анализатори и инвеститори.

Акциите на европейските банки се търгуват на ниво от около шест пъти над прогнозираните печалби - по-малко от половината от нивото на индекса Stoxx 600 като цяло. Това показва, че инвеститорите се опасяват, че печалбите на кредиторите ще бъдат смазани от лоши дългове.

Секторът също така се оценява, на база цена/счетоводна стойност, на по-малко от 70% от собствените оценки на банките за това колко струват активите им.

Пазарът „вярва, че ще има кредитни проблеми“, казва Роджър Лий, ръководител на стратегията за акции в Обединеното кралство в Investec, добавяйки, че страховете са пресилени и това прави банковите акции „твърде евтини“.

Европейските банки, които изпитваха трудности между 2014 и 2022 г., тъй като ЕЦБ поддържаше лихвите под нулата, получиха голям тласък от повишаването на разходите си по кредитите в съответствие с лихвите на централната банка.

Прогнозите на анализатори, съпоставени от европейския мениджър на активи Amundi, показват, че се очаква европейските банки да увеличат коригираната печалба на акция с 25% тази година, последвано от ръст от 6% през 2024 г.

Смята се, че европейският финансов сектор като цяло отбелязва най-високия темп на растеж на печалбата от всяка индустрия в региона, малко над 20%. Прогнозите са секторът да спечели почти 40 млрд. евро през третото тримесечие спрямо почти 33 млрд. евро през третото тримесечие на 2022 г., според LSEG.

Печалбите на банките в момента са „на върха на цикъла“, казва Микеле Морганти, старши капиталов стратег в Generali Investments.

Той добавя, че това забавяне на растежа няма да бъде достатъчно рязко, за да накара кредиторите да отменят дивидентите си при липса на „истинско, огромно кредитно събитие“.

След забраната на банковите дивиденти от коронавирусната криза през 2020 г. тези изплащания се върнаха.

Италианската Unicredit се ангажира да раздаде 5,25 млрд. евро на акционерите. Банките сега са най-големият двигател на растежа на дивидентите в Обединеното кралство, показват оценки на Computershare.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че 5% от световните кредитори са уязвими от по-високи за по-дълго време лихви.

„Тази есен ще има остър спад на цените“, казва Пиро от Algebris, като същевременно посочва, че все още има „много смисъл да притежаваш институции с голяма капитализация“.

Морганти от Generali казва, че е променил позицията си към европейските банки от негативна към неутрална и вероятно ще добави още. Той обаче не прогнозира бързи печалби за европейските банки в бъдеще.

„Пазарът чака да види какъв е рискът от спад от икономическо забавяне“, казва той и добави: „Това може да отнеме известно време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още