IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Геополитическата несигурност насочва инвеститорите към облигациите

Очаквам 2024 г. да бъде годината на облигациите, заяви Мартин Търпанов, DeltaStock

22:50 | 12.10.23 г.

Конфликтът в Израел повдига въпроса за това какъв ще е интересът към инвестиране в облигации. При такъв тип геополитически събития с изключително негативен отзвук обикновено пазарите търсят убежище, каквито са облигациите на САЩ и на още европейски икономики. Това коментира Мартин Търпанов, ръководител на отдел „Дългови инструменти" в DeltaStock, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Характерно за поведението на инвеститорите в държавни ценни книжа при усложнени геополитически ситуации е веднага да търсят държавни ценни книжа убежища, коментира анализаторът.

Той посочи, че тенденциите на пазара на облигации са обвързани с много фактори. Един от тях е потенциалът за разрастване на конфликта в Израел. „От това зависи в каква посока ще продължи търсенето на облигации, които се схващат като „активи-убежище“, допълни той, уточнявайки, че все още не е сигурно дали това ще бъде ясно изразена тенденция. По думите на събеседника този конфликт изглежда локализиран, но същевременно с потенциал да обхване и останалите арабски държави, което ще доведе до много по-сериозни ефекти на пазарите.

Сравнявайки поведението на инвеститорите при двата конфликта – войната в Украйна и в Израел, Търпанов отбелязва, че при военното напрежение в Украйна пазарът счита, че са намесени много други страни и там първоначално шокът е по-голям. Докато при конфликта в Израел и палестинските групировки има очакване, че постоянно ще се развива някакъв конфликт.

Анализаторът подчерта, че шоковото вдигане на лихвите е довело до сериозни сътресения на пазара на облигации. „Ако така се задържи, ще е губещ, но рекордно високите доходности носят и много възможности. Очакванията за понижаване на икономическата активност и наличието на геополитическа несигурност ще доведе до търсене на убежища и това ще направи облигациите все по-привлекателни и очаквам 2024 година да бъде годината на облигациите“, заяви гостът в предаването.

Търпанов обясни, че към тази седмица няма шок и сътресения на пазарите, има известно понижаване на доходностите, но то се дължи и на други фактори освен на конфликта в Израел.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още