IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Пауъл помрачиха търговията на Wall Street

Акциите на Tesla поевтиняха с близо 10 на сто заради слабия тримесечен отчет на концерна

23:05 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с понижения, след като гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл сигнализира, че регулаторът вероятно има още доста работа преди да охлади инфлацията достатъчно, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 228,43 пункта, или 0,68%, до 33 436,65 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 0,85 на сто до 4277,9 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,96% от стойността си, смъквайки се до ниво от 13 186,17 пункта.

По време на разговор в Икономическия клуб на Ню Йорк Пауъл заяви, че инфлацията все още е много ускорена и ще изисква допълнително забавяне на икономическия растеж, като Фед ще продължи да наблюдава внимателно входящите данни.

„Новите данни от последните месеци показват подобрение по отношение на нашите две основни цели – максимална заетост и стабилни цени“, изтъква Пауъл. Той обаче добави, че все още не се наблюдава устойчиво охлаждане на инфлацията, за което ще трябва още време и затягане.

В сряда беше публикуваната и т.нар. бежова книга на Фед, в която централната банка прогнозира, че икономиката на САЩ ще остане стабилна или ще се разшири леко. „Краткосрочната перспектива за икономиката като цяло беше описана като стабилна или с малко по-слаб растеж“, коментираха от Фед в доклада си от сряда.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 19 октомври. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 19 октомври.

Междувременно цената на акциите на Tesla се понижи с близо 10%, след като електромобилният концерн разочарова анализатори и инвеститори със слаб тримесечен отчет. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че пускането в продажба на пикапа Cybertruck няма да генерира силен положителен паричен поток повече от година след старта на производството.

Повечето сектори приключиха на червено, като изключения правият компании като Netflix и Salesforce, чиито акции поскъпнаха съответно с 16% и 1,7 на сто. Подобрението при Netflix отразява оптимизма около последния отчет на компанията, който надмина пазарните прогнози.

При телекомите цената на книжата на Verizon и AT&T нарасна съответно с 1,88% и 6,4 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 4,979% и 5,103 на сто.

Доларовият индекс отчете спад от 0,35% до 106,2 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с около 1,8%, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 2,3%.

Цената на златото се повиши с 0,6% до 1980,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още