IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След разочароващ отчет Tesla предупреди, че заводът в Мексико е под въпрос

Ръководителят на концерна Илон Мъск се позова на високите лихви, които притискат купувачите на автомобили

09:59 | 19.10.23 г. 1
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск обяви, че е загрижен за въздействието на високите лихвени проценти върху купувачите на автомобили, като добави, че производителят на електрически превозни средства се колебае относно плановете си за фабрика в Мексико, докато оценява икономическите перспективи.

След като компанията не успя да отговори на очакванията на Wall Street за брутния марж, печалбата и приходите за третото тримесечие, Мъск заяви, че е предпазлив относно „пълен ход“ на фабриката в Мексико, съобщава Ройтерс.

„Ако макроикономическите условия са бурни, дори и най-добрият кораб ще има трудни времена“, изтъква той в своеобразна промяна в тона отпреди година, когато каза, че Tesla е „устойчива на рецесия“.

Акциите на компанията приключиха сесията в сряда с ценови спад от 4,8 на сто.

Tesla успя да поддържа търсенето с поредица от ценови намаления, но Мъск прекара голяма част от представянето на отчета, изразявайки загриженост относно по-нататъшното разширяване, като каза, че се страхува, че растящите лихвени проценти ще направят автомобилите недостъпни.

Цената на популярния Model Y остана „почти непроменена“ за потребителите дори след намаленията на Tesla, подчерта Мъск, отчитайки по-високите разходи за финансиране.

През март автомобилният производител обяви планове за нова фабрика в северния мексикански щат Нуево Леон, която според щатските власти ще струва повече от 5 млрд. долара, въпреки че Tesla все още не е споделила прогноза за капиталовите разходи.

Мъск посочи, че ще има „огромни предизвикателства“ при достигането на обемно производство за дълго отлагания пикап Cybertruck и превръщането му в положителен паричен поток.

Брутният марж на Tesla спадна до 17,9% през третото тримесечие, в сравнение с 25,1% година по-рано, когато компанията все още не бе започнала да намалява цените. През второто тримесечие Tesla отчете брутен марж от 18,2%.

Анализаторите очакваха маржът на компанията да остане малко над 18% според анкета на Visible Alpha. Според отделно проучване на LSEG средният марж е трябвало да бъде 18,25 на сто.

Tesla заяви, че нейният марж е пострадал от непълноценното използване на нови фабрики и увеличаването на оперативните разходи, предизвикани от подготовката на предстоящия модел Cybertruck, както и от разходите за изкуствен интелект и други проекти.

Приходите на концерна през третото тримесечие са нараснали с 9% до 23,35 млрд. долара, в сравнение с прогнозите на анализаторите за 24,1 млрд. долара. Така Tesla бележи най-бавния темп на растеж на приходите от над три години.

Средният приход на превозно средство се понижава с близо 11 на сто спрямо година по-рано.

На коригирана база Tesla е спечелила по 66 цента на акция. Анализаторите очакваха печалба от 73 цента на акция, показва проучването на LSEG.

Tesla посочи още, че нейният енергиен бизнес, който се занимава с продажба на слънчеви панели и батерии, както и бизнесът ѝ с услуги, са осигурили значителен принос към печалбата с над 500 млн. долара комбинирана брутна печалба през тримесечието.

Междувременно стана ясно, че притежанията на биткойни на Tesla са останали без промяна на 9720 броя през третото тримесечие, показва още отчетът. В него не се споменава изрично биткойн, което означава, че компанията не е купила или продала никакви монети през трите месеца до септември. Активите в биткойни възлизат на 275,4 млн. долара при сегашната пазарна цена от около 28,3 хил. долара за биткойн, без промяна за пето поредно тримесечие, съобщава CoinDesk.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 6 месеца
Елон вади от девет кладенеца вода, за да не признае, че кривата на растежа на търсенето на ЕV става все по-хоризонтална доста по-бързо ,отколкото прогнозираха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още