IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависят ли японските акции от Уорън Бъфет?

Действията на мултимилиардера, който инвестира на токийската борса преди няколко години, може да са сигнал за всички

20:25 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Конгломератът Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор и мултимилиардер Уорън Бъфет планира да емитира корпоративни облигации, деноминирани в йени, за втори път тази година и седми от 2019 г. насам.

Двата звука, които може би чувате, са, първо, празничните тапи около припева „Япония се завърна“ сред брокери и фонд мениджъри, облекчени, че най-известният инвеститор в света изглежда доволен да остане на тази исторически разочароваща маса за игра поне още една ръка и, второ, стартовият сигнал на седмици на спекулации за това какво може да купи Бъфет след това с евтино набраната местна валута, пише азиатският бизнес редактор на Financial Times Лио Люис.

Много по-ценен дебат за Япония обаче е какво може да се случи с пазара, ако Бъфет спре и си тръгне. Въпросът тогава е дали японският капиталов пазар вече се е придвижил отвъд своя „хоризонт на Бъфет“ – условната точка, отвъд която страната има достатъчен импулс, за да продължи да привлича нови инвеститори, дори ако най-харизматичният е загубил интерес.

Засега, като се има предвид новината за издаването на облигациите, изглежда е малък шансът хипотезата за оттегляне на Бъфет да бъде практически тествана скоро. Емитирането на облигации на стойност 4 милиарда долара от Berkshire Hathaway през септември 2019 г. започна процес, чрез който тя изгради дялове от малко над 5 процента във всяка от петте най-големи търговски къщи (бизнеси, които изнасят и внасят) в Япония до следващия август.

Всеки път, когато издаваше нови облигации в йени оттогава (последното беше набиране, равно на 1,1 милиарда долара, през април), тя използва приходите, за да разшири дяловете си само в същите пет компании до над 8 процента. Шансовете да направи същото отново - и да пренебрегне останалите над 3500 акции в Япония - изглеждат големи.

Като израз на увереност и амбиция, инвестицията на Berkshire в Mitsubishi, Mitsui, Marubeni, Sumitomo и Itochu беше забележителна по много причини, не на последно място, защото това беше първият сериозен набег на Бъфет в Япония и защото по онова време това беше удивително контриращ залог.

В момента, в който Berkshire започна да изгражда дяловете си в търговските къщи, глобалните инвеститори наближаваха края на 32-месечна фаза, в която бяха разпродали японски акции за безпрецедентни 132 милиарда долара и очевидно не се страхуваха, че пропускат възможност. Абеномиката (по името на бившия премиер Шиндзо Абе – бел. прев.), която някога стимулираше пазара и при която инвеститорите залагаха както на политическата подкрепа на Японската централна банка (ЯЦБ), така и на реформите на покойния премиер Абе, приключи и нямаше очевиден нов бестселър, който да заеме нейното място.

Разкриването на залога на Бъфет в средата на 2020 г., в средата на пандемията, се оказа изключително влиятелно. Петте най-големи търговски къщи в Япония са може би най-добрият представител (от гледна точка на инвестиции в акции) за силата на корпоративната Япония като цяло, нейния апетит за сключване на сделки и желанието ѝ за глобална експанзия. И тук Бъфет залагаше много на тях като на колективен двигател на печалби (подразбиращо се предвид историческия му фокус като инвеститор), както и на техните умения като мениджъри.

Гласовете на доверие, колкото и малка част да е Япония от общото портфолио на Berkshire, не биха могли да бъдат по-всеобхватни. Петте акции поскъпнаха след разкриването на самоличността на техния нов най-голям акционер и от август 2020 г. насам скочиха с между 100% (Itochu) и 250% (Marubeni).

Но вторичният ефект от залога на Бъфет беше укрепването на все още функциониращия наратив „инвестирайте в Япония“, който тласна индекса Topix с приблизително 43% нагоре през трите години, откакто той декларира инвестицията си.

Японските акции донесоха 30 години на фалшиви изгреви, но сега има истински глад сред глобалните инвеститори за доказателства, че този път е различно и че в Япония може да се инвестира като дългосрочна алтернатива на Китай. Berkshire до голяма степен задоволи част от този глад. Изборът на Бъфет може да е силно избирателен и може би неподражаем, но доказва, че можете да дойдете в Япония и да спечелите.

Какви са шансовете Бъфет да намали рязко дяловете си в търговските къщи, да прибере значителната печалба, която е направил (въпреки спада на йената) и да се сбогува с Япония? Той беше отклонение от стадото на влизане в Япония, така че, като се има предвид, че пазарът в Токио е един от най-добре представилите се в света тази година, защо да не действа контриращо и на излизане?

Отговорът вероятно е, че ще остане. Но въпросът за хоризонта на Бъфет си остава точно този, който трябва да задават инвеститорите, които все още се колебаят относно Япония. Ако смятат, че едно оттегляне на Бъфет ще предизвика седмица на сериозни сътресения на пазара, последвани от игнориране на сигнала и доста солидно връщане към тренда малко след това, тогава те трябва да инвестират в Япония. Ако преценят, въпреки фундамента, че цялата стабилност на пазара зависи от продължаващото присъствие на инвестиционна компания на 93-годишен мъж, тогава не трябва да го правят, завършва Люис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още