IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway постигна рекордна оперативна печалба

Нетната печалба възлиза на близо 36 млрд. долара в сравнение със загуба от над 43 млрд. долара година по-рано

16:38 | 05.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Berkshire Hathaway, конгломератът, ръководен от милиардера Уорън Бъфет, обяви в събота най-високата тримесечна оперативна печалба в историята си, предаде Ройтерс.

Оперативната печалба за второто тримесечие е нараснала със 7% до 10,04 млрд. долара, или около 6938 долара на акция клас А, от 9,42 млрд. долара година по-рано.

Нетната печалба възлиза на 35,91 млрд. долара, или 24 775 щатски долара на акция клас А, в сравнение със загуба от 43,62 млрд. долара година по-рано.

Повишаването на лихвените проценти и изплащането на дивиденти, както и възстановяването на резултатите на автомобилния застраховател Geico, помогнаха на застрахователния бизнес на Berkshire да генерира повече пари, като печалбата нарасна с 38% спрямо предходната година.

Това помогна да се компенсират спадовете в други дейности, включително в железопътната компания BNSF, където по-малките доставки на потребителски стоки и засилената ценова конкуренция от страна на автомобилния транспорт допринесоха за 24% спад на общата печалба.

Инвеститорите следят отблизо Berkshire заради репутацията на легендарния инвеститор и защото резултатите на десетките компании на конгломерата често отразяват по-широките икономически тенденции.

Тези звена включват и едноименната енергийна компания на Berkshire, няколко индустриални компании и познати марки като Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom и See's Candies.

Berkshire също така заяви, че през тримесечието е изкупила обратно акции на стойност 1,4 млрд. долара.

Освен това компанията е останала голям нетен продавач на акции, като стойността на продадените от нея акции е с около 8 млрд. долара повече от тази на закупените. Berkshire има портфейл от акции, който се оценява на 353 млрд. долара, като около половината от тях са книжа на Apple.

Това допринесе за увеличаване на паричните средства на Berkshire до 147,4 млрд. долара към 30 юни от 130,6 млрд. долара три месеца по-рано.

Нетните резултати включват и 25,9 млрд. долара до голяма степен нереализирани печалби от инвестиции и деривати.

Тези резултати са променливи, тъй като счетоводните правила изискват Berkshire да отчита нереализирани печалби, дори ако не продава нищо. Бъфет призовава инвеститорите да не обръщат внимание на колебанията.

Тримесечието е първото, което включва изцяло резултатите на оператора на автогари Pilot, в който Berkshire притежава 80% дял. Pilot допринесе за оперативната печалба със 114 млн. долара.

Бъфет навършва 93 години на 30 август. Според списание Forbes той притежава 117,5 млрд. долара и е шестият най-богат човек в света.

Акциите клас А на Berkshire затвориха в петък на стойност 533 600 долара, което е с около 2% под рекордния им връх. Акциите са поскъпнали с 14% през тази година, докато индексът S&P 500 е нараснал със 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 05.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още