IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколите на Фед сложиха край на 5-дневната възходяща серия на S&P 500 и Nasdaq

И трите основни индекса отвъд Океана се оцветиха в червено във вторник

23:56 | 21.11.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад във вторник, докато трейдърите бяха под влиянието на протоколите от последното заседание на Федералния резерв, на което ръководителите не дадоха индикация за понижаване на лихвите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 62,75 пункта до ниво от 35 088,29 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,20% до равнище от 4538,19 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,59% и завърши деня на ниво от 14 199,98 пункта. Както широкият измерител, така и технологичният показател прекъснаха поредицата си от пет печеливши сесии.

Федералният резерв съобщи, че политиката ще трябва да остане „рестриктивна“ на фона на притеснения, че инфлацията може да бъде упорита или да се ускори. Ръководителите оставиха бенчмарковата лихва в диапазона 5,25%-5,5% в края на заседанието си на 31 октомври-1 ноември.

„Обсъждайки перспективите пред политиката, участниците продължиха да считат, че е от изключително значение позицията за паричната политика да бъде запазена на достатъчно рестриктивно ниво, за да върне инфлацията в рамките на целта на Комисията от 2% след време“, се казва в протоколите.

Сред трейдърите има почти единодушно очакване, че Федералната комисия по отворения пазар ще запази непроменена лихвата си на заседанието през декември. Очаква се понижаването на лихвите да започне през май.

Докато лихвите остават „по-високи за по-дълго време“, данни за продажбите на жилищата показват, че миналия месец е било трудно за бъдещите купувачи на жилища. Продажбите на съществуващи домове през октомври са достигнали 3,79 милиона броя спрямо очакванията за 3,9 милиона, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е най-бавният темп на продажбите от август 2010 г. и е спад с 14,6 на сто спрямо предходната година.

Книжата на Lowe’s поевтиняха с 3,1%, след като компанията понижи перспективите за продажбите си за цялата година. Цената на акциите на компанията за търговия с дрехи American Eagle се понижи с почти 16%, след като тя даде по-слаби от очакванията указания за оперативната си печалба за цялата година.

В същото време гигантът в онлайн търговията Amazon записа спад от 1,5%, след като CNBC съобщи, позовавайки се на свои източници, че бившият главен изпълнителен директор Джеф Безос може да продаде още акции. Милиардерът се раздели с 1,67 млн. акции миналата седмица.

Трейдърите ще бъдат под влиянието и на отчета на производителя на чипове Nvidia, който ще бъде публикуван след края на борсовата търговия във вторник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,398% и 4,553%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,16% до 103,61 пункта. Еврото остава на ниво от 1,091 долара, а паундът отбелязва лек спад до 1,253 долара. Спрямо йената щатските пари се разменят за 148,3 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола остана почти непроменена, докато трейдърите възприемат по-предпазлив подход в очакване на заседанието на ОПЕК+ тази неделя, когато групата на страните производителки може да обсъди задълбочаване на съкращенията на добива заради забавянето на световната икономика. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за януари поскъпнаха с 13 цента до 82,45 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за януари поевтиняха с 6 цента до 77,77 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 1,1% до 2001,60 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още