IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ отчитат най-голям спад от близо година

Броят на подписаните договори е намалял с 4,1% спрямо септември до 3,79 милиона, показват данни на Националната асоциация на брокерите

21:57 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ отчетоха най-големия си спад от близо година през октомври, подчертавайки въздействието от повишените лихви по ипотечните кредити и все още високите цени, които властват на този пазар, пише Bloomberg.

Броят на приключените договори е намалял с 4,1% спрямо септември до 3,79 милиона, с което показателят остава на най-ниското си ниво от 2010 г., става ясно от данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Комбинацията от растящи лихви по ипотечните кредити и упорито високи цени обезсърчава както купувачите, така и продавачите. Въпреки това, с наближаването на края на цикъла на затягане на паричната политика на Федералния резерв, има известна надежда, че пазарът може да достигне дъно.

„За щастие лихвените проценти по ипотечните кредити паднаха за трета поредна седмица, стимулирайки интереса към покупките“, коментира Лорънс Юн, главен икономист в NAR. „Макар и ограничен в момента, очаквайте предлагането да се подобри след тази зима и към пролетта“, добавя той.

Средната продажна цена се повиши с 3,4% спрямо предходната година до 391 800 долара, най-високата стойност за октомври от 1999 г. Юн добавя, че почти една трета от жилищата са продадени над каталожната им цена, което показва, че все още се появяват множество оферти.

Спадът при продажбите на жилища в САЩ се задълбочава. Източник: Национална асоциация на брокерите/Bloomberg Спадът при продажбите на жилища в САЩ се задълбочава. Източник: Национална асоциация на брокерите/Bloomberg

Въпреки че броят на жилищата за продажба нарасна спрямо месец по-рано до 1,15 милиона, той все още е най-ниският за октомври. При сегашния темп на продажби ще са необходими 3,6 месеца, за да се продадат всички имоти на пазара.

Докладът на NAR показва, че 66% от продадените жилища са били на пазара по-малко от месец. Имотите остават на пазара средно 23 дни през октомври, което е леко увеличение спрямо темпа за септември.

Продажбите на вторичния пазар представляват по-голямата част от жилищата в САЩ и се изчисляват при приключване на договора. Данните за продажбите на нови жилища, които съставляват остатъка, се очакват следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още