IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство в САЩ достигна тримесечен връх през октомври

Започнатите строежи на жилищни сгради достигат 1,37 млн. на годишна база миналия месец

17:53 | 17.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Строителството на нови жилища в САЩ неочаквано се е разраснало през октомври, сигнализирайки, че строителите на имоти продължават да се възползват от ограниченото предлагане на имоти за препродажба, съобщава Bloomberg.

Започнатите строежи на жилищни сгради са се увеличили с 1,9% миналия месец до 1,37 млн. на годишна база, което е най-високото им ниво от три месеца, сочат правителствени данни в петък. Строителството на еднофамилни къщи е нараснало с 0,2%, също най-много от юли насам.

Започнатите строежи на жилищни сгради достигат тримесечен връх през октомври. Графика: Bloomberg Започнатите строежи на жилищни сгради достигат тримесечен връх през октомври. Графика: Bloomberg

Заявките за строителство, косвен показател за бъдещото такова, са нараснали до 1,49 млн. Разрешителните за строеж на еднофамилни къщи са се увеличили до най-високото ниво от май 2022 г. насам. При тези за многофамилни имоти също се наблюдава ръст.

Въпреки че високите разходи за финансиране и упоритите цени продължават да тежат на търсенето, ограничените обяви за продажба на притежавани преди това жилища карат купувачите да се ориентират към новото строителство. На фона на по-високите лихви по ипотечните кредити, строителите предлагат по-ниски лихви и други стимули, за да привлекат потенциални купувачи.

Продажбите на нови жилища до голяма степен растат, а акциите на строителите на жилища напоследък поскъпват, тъй като търговците прогнозират по-ниски разходи по заемите в близкото бъдеще.

„Строителните предприемачи като цяло гледат отвъд краткосрочната перспектива и са наясно, че има структурен дефицит на жилища в САЩ“, коментира в бележка Стивън Стенли, главен икономист на САЩ в Santander US Capital Markets. „По този начин въпреки растящите разходи за финансиране те ще искат да поддържат определен темп на производство, независимо от това колко слабо е търсенето в краткосрочен план.“

Ръстът при новозапочнатите жилища отразява увеличение от 12,5% на Запад и скок от 28,4% в Средния Запад. Новото строителство в североизточната част на страната е спаднало до най-ниското си ниво от повече от две години насам. В Юга, най-големия регион на САЩ, делът на започнатите имоти е бил най-малкият от началото на годината

Данните за продажбите на нови жилища, които трябва да бъдат публикувани по-късно този месец, ще дадат допълнителни насоки за перспективите пред жилищния пазар в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още