IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери на имоти в САЩ бяха осъдени заради прекомерни комисиони за почти 2 млрд. долара

Според съдебно дело агенции за недвижими имоти са влезли в заговор, за да принудят продавачи на жилища да плащат солени комисиони

08:44 | 01.11.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големите агенции за недвижими имоти в САЩ бяха признати за отговорни за нанесени щети на стойност почти 1,8 млрд. долара заради предполагаем седемгодишен заговор за принуждаване на продавачите на жилища да плащат солени комисиони на брокерите на купувачите, пише Financial Times. Решението тласна надолу акциите на компаниите, предоставящи консултантски услуги в областта на недвижимите имоти.

Присъдата във вторник срещу Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), която представлява 1,5 млн. агенти и лидери на пазара, включително филиали на Berkshire Hathaway и Keller Williams Realty, беше произнесена в края на съдебен процес, при който индустрията беше обвинена, че е възприела антиконкурентни правила, изискващи продавачите да заделят 3% от продажната цена на имота за брокерите на купувачите.

Правилата са включени в платформата Multiple Listing Service, база данни с жилища за продажба, оперирана от асоциации на NAR.

Адвокати, представляващи продавачите на над 260 хил. жилища в Мисури, където беше гледано делото, заявиха, че ако не са съществували подобни правила, разходите за комисионите на брокера на купувача щяха да бъдат поети от купувачите на жилища, а не от продавачите и „по този начин брокерите на купувачите щяха да се конкурират помежду си, предлагайки по-ниска комисиона“.

В резултат на това комисионите за брокерите за обичайното жилища в САЩ е възлязла на около 5%-6% от продажната цена, около половината от която е отишла за брокера на купувача, става ясно от жалбата.

„На конкурентни чуждестранни пазари купувачите на жилища плащат на брокерите си, ако изберат да използват такива, и то под половината от цената, плащана на брокерите на купувачите в САЩ“, допълват адвокатите на ищците.

Осемчленното жури прие доводите им, нанасяйки удар на сектора. Книжата на Zillow поевтиняха с 6,9%, а тези на консултантската компания Compass са надолу с 6,2%. Цената на акциите на друга консултантска компания, Redfin, намаля с 5,7%.

Изследване, проведено неотдавна от консервативния институт American Action Forum, установи, че конкурентен пазар за цени на комисионите е можел да спести на потребителите близо 72 млрд. долара под формата на плащания за комисиони през 2022 г.

В комюнике малко след произнасянето на присъдата президентът на NAR Трейси Каспър заяви, че въпросът „далеч не е уреден“ и се зарече да обжалва.

„Заставаме зад факта, че правилата на NAR служат на най-добрите интереси на потребителите, подкрепят движени от пазара цени и насърчават бизнес конкуренцията“, допълни тя.

Дарил Фрост, говорител на  Keller Williams, коментира, че компанията не е съгласна с присъдата и е „разочарована, че преди журито да вземе решение по делото, съдът не им е позволил да изслушат ключови доказателства, че кооперативните възнаграждения са позволени според законите в Мисури“.

„Ще обмислим всички варианти, докато преценяваме присъдата и документите по делото, включително пътища за обжалване“, допълни той.

Филиалът на Berkshire Hathaway, HomeServices of America, съобщи, че е разочарован от решението на съда и смята да обжалва.

Според компанията решението означавало, че „купувачите ще трябва да преодоляват още повече препятствия на вече предизвикателен имотен пазар“ и „може също да принуди купувачите на жилища да се отказват от професионална помощ по време на вероятно най-сложната и значима финансова трансакция, която ще направят в живота си“.

Въпросното дело е едно от двете големи антитръстови дела по колективни искове срещу имотната индустрия в САЩ заради хонорари на брокери. Сходна жалба беше заведена в Илинойс през 2019 г.

Един от ответниците по двете дела, Re/Max, прие по-рано този месец да плати 55 млн. долара във фонд за уреждане и на двете жалби, а друга компания, известна преди като Realogy Holdings, се съгласи да предостави парично облекчение от 83,5 млн. долара на ищците. Нито една от тях не се призна за виновна.

Bloomberg съобщи през октомври, че министерството на правосъдието също обмисля да заведе антитръстове дело срещу NAR заради комисиони на брокери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
wkjpznqfmuylbn
преди 5 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Gna
преди 5 месеца
До: nkavrakov1982 еми да, като никой друг освен тези, които си изброил не купува нещата ще си дойдат на мястото. Аз само на върха до депутатите/управляващите бих сложил банките. Банките и правителствата в световен мащаб въртят тази гигантска понзи схема наречена имотен сектор. И на банките и на правителствата трябва да им е ясно, всяка една понзи схема има начало и край. Днешните банкери и управляващи също са временно такива, ще мине време и ще си заминат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 месеца
В България ,имотната мафия е изградена по подобен принцип, на върха е Парламента и депутатите те си перат парите в имотите,надолу са банките,строителите които са част от партиите ,след това са агенциите за недвижими имоти,кредитните консултанти,и медиите.Всички те заедно манипулират пазара на имоти и паразитират върху купувача на имот в България .Това е видно вече мисля от всеки.Щом в Щатите са правили това сметнете какво е у нас ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още