IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколите на Фед показват предпазлив подход към ново повишаване на лихвите

На последното си заседание централната банка остави основната лихва непроменена на ниво от 5,25%-5,50%

22:11 | 21.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на Федералния резерв са се съгласили на последното си заседание, че може да възприемат предпазлив подход към повишаването на лихвите занапред и че ще се наложи да ги вдигнат, само ако последваща информация покаже недостатъчен напредък към забавяне на инфлацията, предава Ройтерс.

„Всички участници се съгласиха, че определящата паричната политика Федерална комисия по отворения пазар е в позиция да действа предпазливо“, става ясно от протоколите от заседанието на 31 октомври-1 ноември, които бяха публикувани във вторник.

„Участниците отбелязаха, че последващо затягане на паричната политика би било подходящо, ако новопостъваща информация покаже, че напредъкът към целта за инфлацията на Комисията е недостатъчен“, се казва в протоколите.

Американските борсови индекси продължиха загубите си след публикуването на протоколите, а доларовият индекс се повиши спрямо кошница от други шест основни валути. Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи.

Протоколите от заседанието на американската централна банка показаха, че ръководителите са били под влиянието на противоречиви икономически сигнали на заседанието, на което те в крайна сметка запазиха основната си лихва непроменена в сегашния диапазон от 5,25%-5,50%.

Растежът на американската икономика достигна 4,9% през третото тримесечие, което наподобява инфлационен темп на растеж. Но финансовите пазари тласнаха лихвите нагоре за домакинствата, компаниите и федералното правителство, застрашавайки да ограничат ръста на икономиката и на работните места повече от необходимото за връщане на инфлацията към целта на Фед от 2%.

„Участниците коментираха значителното затягане на условията за финансиране през последните месеци, движено от по-високата доходност по дългосрочните облигации“, се казва в протоколите.

Но инфлацията „остана доста над“ целта на централната банка и вероятно ще изисква политиката на Фед „да остане рестриктивна за известно време, докато инфлацията ясно поеме трайно надолу“, се допълва в документа.

Без обявяване на победа

Протоколите, които поставят условия около необходимостта от нови повишения на лихвите и се съсредоточават повече върху това колко време трябва да бъдат запазени сегашните лихви, сигнализират значителна промяна в диалога за политиката във Фед.

Председателят Джером Пауъл използва либерално „предпазливата“ концепция на последната си пресконференция, когато говори за усилията на централната банка да балансира все още високата инфлация спрямо затягането на условията за кредитиране и усещането, че икономиката се насочва към забавяне.

Ръководителите като цяло се обединяват около този подход, когато е малко вероятно да повишат целта за лихвения процент, но не искат да го кажат, докато инфлацията на ниво от 3,4% според предпочитания от Фед показател, остава много над целта на централната банка.

Допитване на Фед в Ню Йорк, публикувано във вторник, показа, че закъснялото начало на американската централна банка в повишаването на лихвите – първото повишаване беше предприето година след като цените започнаха рязко да нарастват, е позволило на икономиката да натрупа по-голям растеж със същия напредък в забавянето на инфлацията, отколкото щеше да натрупа, ако ръстовете бяха започнали по-рано.

Но ръководителите не са склонни все още да обявяват победа или да дадат на инвеститорите твърде директни указания за това какво ще се случи в бъдеще.

Повечето инвеститори считат, че Фед е приключила с повишаването на лихвите. Шансовете за понижаване на заседанието на централната банка на 30 април-1 май 2024 г. леко нараснаха до около 60% спрямо около 57 на сто преди публикуването на протоколите, показва FedWatch Tool на CME Group.

В протоколите не се споменава за такава възможност, като ръководителите настояват, че все още не са напълно сигурни, че основната лихва е „достатъчно рестриктивна“, за да приключат борбата с инфлацията.

Ръководители на Фед са заявявали публично, че решението им за това колко дълго да запазят настоящите лихви непроменени ще зависи от поведението на инфлацията, като продължаващият напредък към целта от 2% е необходимото условие за промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gna
преди 5 месеца
Гледам Американския долар тези дни падна. Фед ще трябва да пази и валутата все повече. Ниските лихви не са вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още