IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва законодателен процес за преместване на клиринга от Лондон към континента

Комисията по икономическите въпроси на ЕП е приела законодателни текстове, които трябва да се гласуват окончателно преди изборите за нов парламент

23:56 | 28.11.23 г.
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Комисията по икономическите въпроси на Европейския парламент (ЕП) е одобрила във вторник проектозакон, с който се прехвърля клирингът на деноминирани в евро деривати от Лондон към континента.

Решението е свързано с Brexit и желанието на Европейския съюз (ЕС) да осъществява по-добър надзор върху клиринга на деноминирани в евро лихвени суапове, закупени от базирани в ЕС пазарни участници, съобщава Ройтерс.

В момента клирингът на повечето от трансакциите се осъществява от London Stock Exchange Group във Великобритания.

Проектозаконът изисква банките и мениджърите на активи в ЕС да имат „активна сметка“ в базирана в ЕС клирингова къща, на практика в Deutsche Boerse във Франкфурт или Мадридската борса, за да осъществяват лихвени суапове.

Комисията посочва, че изискването ще се въвежда постепенно.

Европейската комисия може да наложи задължителни квоти за трансакции през европейски клиринг, след като завърши анализ на разходите и ползите, за да оцени въздействието върху финансовата стабилност и международната конкурентоспособност на контрагентите, посочват от комисията по икономическите въпроси на ЕП.

Регулаторът на ценни книжа в ЕС ESMA също ще трябва да стане пряк надзорник на клиринговите агенти, базирани в ЕС, предвиждат текстовете.

„Осигуряването на условия за членовете на клиринга и клиентите да искат да извършват клиринг с централните контрагенти (клирингови къщи) на ЕС е единственият, най-ефективен и най-устойчив начин за увеличаване на клиринга в ЕС“, коментира Данута Хюбнер, дясноцентристки член на комисията, който е договорил компромиса между законодателите.

Една сметка ще се счита за активна, ако публикува първоначални и дневни вариационни маржове, има необходимата ИТ свързаност, вътрешни процеси и правна документация, решили са още евродепутатите от комисията.

За сметките ще трябва също така да се демонстрира, че функционирането им няма да бъде засегнато в случай на значително и внезапно увеличение на клиринговата дейност, което означава, че може да се справи с изключителна нестабилност на пазара при криза.

Парламентът ще започне преговори с държавите от ЕС, които ще трябва да изразят позиция по текстовете преди Коледа. Целта е законопроектът да бъде окончателно приет преди изборите за нов парламент, които ще се проведат през юни 2024 г.

Достъпът за базирани в Обединеното кралство клирингови агенти като LSEG и ICE Clear, които извършват клиринг на Euribor фючърси, трябва да изтече през юни 2025 г. Изпълнителният директор на LSEG Дейвид Шуимър казва, че е „оптимист“, че клирингът в Лондон за клиенти от ЕС ще продължи и след тази дата.

Банките в ЕС нееднократно предупреждават, че откъсването им от глобалните клирингови пулове в Лондон би ги поставило в неизгодно конкурентно положение спрямо международните им конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още