IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi: ОПЕК+ трябва да запази петролните съкращения и през идната година

Ако групата си върне целия допълнителен капацитет, то тогава цените може да се сринат с до 50%, посочват от банката

07:46 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата на ОПЕК+ ще трябва да запази съкращенията на добива и през следващата година, за да поддържа баланса на международните пазари, посочват от американската банка Citigroup Inc.

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници обявиха, че ще намалят добива с още 900 хил. барела на ден през първото тримесечие на 2024 г. и може да удължат действието на мерките, ако бъде необходимо. Групата ще трябва да направи точно това, за да запази цените на настоящите равнища, посочват от кредитора, цитирани от Bloomberg.

Фючърсната цена на сорта Брент. Графика: Bloomberg LP Фючърсната цена на сорта Брент. Графика: Bloomberg LP

„Тези съкращения трябва да бъдат поддържани, за да се балансира пазарът през следващата година“, коментира Макс Лейтън, ръководител на звеното за стокови проучвания на Citigroup, пред Bloomberg TV. „Те могат да балансират пазара и да поддържат цена от 70 до 80 долара, ако всички работят заедно“, допълни той.

Досега трейдърите не са особено впечатлени с ангажимента на групата, кат оостават скептични, че намаленията ще бъдат достатъчни, за да се озапти излишъкът, надвиснал над пазара през първата половина на следващата година. Цените са се понижили приблизително с 10%, откакто коалицията заседава на 30 ноември, движейки се около 70-75 долара за барел в понеделник.

Но диапазонът от 70-80 долара за барел може да не е достатъчно висок за много от страните в коалицията, за да покрият държавните си разходи. На Саудитска Арабия може да са ѝ нужни цени, по-близки до 100-те долара, посочват от Bloomberg Economics.

Световните пазари са изправени пред излишък от приблизително 1 млн. барела на дневно през второто тримесечие и около 600 хил. барела на ден през 2024 г. като цяло, посочва Лейтън, който наскоро наследи ветерана анализатор Ед Морс на поста в Citigroup.

Въпреки това голяма част от последното ценово движение вече е приключило и пазарът може да бъде подкрепен около цената от 75 долара за барел, тъй като Китай – най-големият вносител на петрол в света – се готви за „значителен“ пакет от мерки за стимулиране на икономиката, допълни той.

Ако ОПЕК+ си върне целия допълнителен капацитет, то тогава цените може да се сринат с до 50%, допълва Лейтън.

Тази „алтернатива е толкова болезнена“, че ОПЕК+ вероятно ще запази курса, допълва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още