IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на "Агрия Груп Холдинг" да придобие търговеца на зърно "Комерс"

Общият дял на двете компании на пазарите, на които оперират, няма да възпрепятства ефективната конкуренция, заключава регулаторът

09:55 | 21.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на „Агрия Груп Холдинг“ АД да придобие производителя и търговец на зърно „Комерс“ ЕООД. Решението на регулатора е публикувано на сайта му.

КЗК заключава в анализа си, че няма непреодолими бариери за навлизане на пазара на производство и търговия на зърнени и маслодайни култури.

Що се отнася до пазарните дялове, за 2022 г. съвкупният пазарен дял на двете компании след сделката се изчислява на под процент за пазара на пшеница, царевица и слънчоглед и малко над процент на пазара на ечемик, въпреки припокриването на дейностите на двете дружества.

Ако се разгледат пазарите на компаниите – вътрешен и износ, „Агрия Груп Холдинг“ изнася предимно продукцията си от пшеница и слънчоглед, докато другите зърнени продукти са най-вече за търговия на вътрешния пазар. „Комерс“ е активно само на вътрешния пазар.

Данните на КЗК показват, че при нито една от анализираните земеделски култури общият пазарен дял на двете компании, на база продажби, не надвишава 8,5%, колкото е при продажбите на пшеница.

В тази връзка от Комисията заключават, че придобиването няма да възпрепятства ефективната конкуренция на пазарите на производство и продажба на зърнени и маслодайни култури.

За пазара на съхранение на зърно от КЗК изчисляват, че делът на „Агрия Груп Холдинг“ е 9%. Общият капацитет за съхранение на холдинга възлиза на близо 1,3 млн. тона. Това означава, според Комисията, че пазарното положение на групата при съхранението на зърно и маслодайни култури не би ѝ позволило да е независима от своите доставчици, клиенти и конкуренти.

„Агрия Груп Холдинг“ осъществи няколко придобивания от 2022 г. насам. Последното е от началото на тази година – за производителя на биоетанол „Алмагест“, чието предприятие е край Ихтиман.

Миналата година групата придоби на 100% капитала на търговеца на зърно „Силк Газ БГ“, 50% от компанията за инвестиции в имоти „Ей Би Инвестмънтс Груп“ АД, една трета от дяловете в „Енерджи Солар Технолоджис” АД.

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдинг“ отчитат спад от почти 20%, а пазарната капитализация достига 136 млн. лева.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още