IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-големият риск пред фондовите пазари през 2024 г.?

Най-същественият риск всъщност е предварителното определяне на курс за пазара, тъй като прогнозите често грешат

07:45 | 03.01.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Въпросът, който вълнува всички в момента, е какво 2024 г. ще предложи на пазарите. Посоката на фондовия пазар през тази година няма да е сигурна, пише Investing.com в анализ.

Пазарите може да продължат възходящата си тенденция или да претърпят обрат и да вървят надолу в зависимост от тренда на лихвите, инфлацията, икономическия растеж в основните региони, корпоративните печалби, настроенията на инвеститорите и други непредвидени събития.

Най-същественият риск всъщност е предварителното определяне на курс за пазара. Не че прогнозирането е неоправдано – то е от решаващо значение за бъдещото финансово планиране. Трябва обаче да сме подготвени за непредвидени развития и те също да се включат в плановете.

По същество абсолютната сигурност често крие риск да се окаже погрешна - явление, което не е необичайно в ежедневието ни.

Не вярвайте на прогнози, те често грешат

В края на 2022 г. Financial Times публикува проучване, в което повече от 80% от икономистите изразяваха сигурност, че икономиката ще изпадне в рецесия през 2023 г.

Графика: Investing.com Графика: Investing.com

Дали анкетираните икономисти все още смятат така?

Както и през 2023 г., ще трябва да се опитаме да управляваме пазара, вместо да го надминем, и ако прогнозирането на бъдещето е трудно, може би ще бъде по-разумно да започнем с това, което знаем.

През по-голямата част от 2023 г. парите на инвеститорите се вливаха в съкровищни бонове, след което видяхме най-сериозното пренасочване на пари от облигации към акции от юни 2020 г.

Инвестициите в капиталовите фондове отбелязаха най-големите притоци за 2 месеца от март 2022 г. и все повече и повече хора преследват ралито.

Графика: Investing.com Графика: Investing.com

В края на 2023 г. акциите следваха своите сезонни тенденции. Трябва да се обърне внимание, когато пазарите пренебрегват своите сезонни тенденции. Появата на слабост по време на сезонно силен период от годината, като края на декември и януари, може да е знак за влошаване.

Какво всъщност движи акциите?

Важен фактор е слабият щатски долар. Интересното е, че когато доларът е силен, цените на акциите са склонни да спадат.

Графика: Investing.com Графика: Investing.com След пика през септември 2022 г. доларът се понижи, а при индекса S&P 500 настъпи обрат и акциите тръгнаха нагоре.

Можем да кажем, че докато има мечи тенденции при долара, ралито на акциите вероятно ще продължи. Това се подкрепя от настроенията на инвеститорите към рискови, незащитни акции.

Според статия на Bloomberg S&P 500 е създал нова вълна от теорията на Елиът, която като цяло е най-мощната и обширна.

Графика: Investing.com Графика: Investing.com

След като силата на тази вълна приключи, индексът може да създаде и четвърта, което ще е корекция. Миналата вълна на корекция започна през януари 2022 г. и продължи около 10 месеца със спад от 20-25%.

Дали ралито ще продължи и колко дълго? Предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още