IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси правят опит да се възстановят от по-ранните разпродажби*

Във фокуса на пазарите попадат последните данни за работните места и безработицата в САЩ

18:09 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват силно петъчната сесия в опит да се възстановят от разпродажбите в първите дни от новата година, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,27% до 37 541,27 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,5% до 4712,17 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,52% до 14 586,08 пункта.

Във фокуса на пазарите попадат последните данни за пазара на труда в САЩ. Темпът на растеж на новонаетите служители извън селскостопанския сектор през декември се ускорява до 216 000, като заплатите се увеличават с повече от очакваното. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха икономиката на САЩ да добави 170 000 нови служители през миналия месец. Равнището на безработицата остава стабилно на 3,7%.

Докладът на Бюрото по трудова статистика тласна нагоре доходността по 10-годишните американски ДЦК до около 4,04%, докато тази по 30-годишните облигации на САЩ се понижава до 4,127 на сто.

Силният пазар на труда може да накара Федералният резерв да отложи първото от своите намаления на лихвените проценти, което трейдърите очакват с нетърпение.

Основните щатски индекси са напът да запишат понижение в първата седмица за годината, като Nasdaq се насочва към 3,3-процентен спад, а Dow и S&P 500 за момента са надолу съответно с 0,7% и 1,7 на сто.

Борсата се радваше на силно рали към края на 2023 г., тъй като инвеститорите очакваха Фед да се насочи към облекчаване на паричната политика. Положителната серия на S&P 500 до края на годината беше най-дългата за индекса от почти две десетилетия и доведе до годишен ръст от 24%.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 5 януари. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 5 януари.

Друг фактор, който натежава на пазара през новата година, е охлаждането на акциите на технологичните компании с голяма пазарна капитализация като Apple. Производителят на iPhone е напът да отчете най-слабия си старт на годината от 2019 г. насам, което поставя в опасност дългогодишния му статут на компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Базираният в Купертино, щата Калифорния, гигант държи титлата на най-високо оценената публична компания от юли 2022 г. насам, но акциите записват голям спад на стойността си през тази година, след като Apple беше засегната от две понижения на рейтинга, за които анализаторите изтъкват слабата макросреда в Китай, оказваща натиск върху търсенето на iPhone.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад от 0,44% до 101,95 пункта. Еврото се търгува при 1,099 евро за долар.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се покачва с 1,5% до 78,75 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI расте с 2,09% до 73,70 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,2% до 2045,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още