IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните щатски борсови индекси започнаха седмицата с понижение

Загубите са смекчени от ръста от над 3% при Nvidia, а стойността на Super Micro Computer се повиши с 18%

23:35 | 04.03.24 г.
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Основните американски борсови индекси започнаха седмицата с понижение въпреки поскъпването на технологичните акции, свързани с бума на изкуствения интелект, съобщава CNBC.

Индексът S&P 500 се понижи с 0,1% до 5 130,99 пункта, а Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,4% до 16 207,67, след като и двата отбелязаха рекорд миналата седмица.  

Индексът Dow Jones Industrial Average също бележи спад – с 0,25%, достигайки 38 989,49.

Загубите са смекчени от ръста от над 3% при Nvidia, а стойността на Super Micro Computer се повиши с 18% след като S&P Dow Jones Indices обяви, че ще се присъедини към индекса S&P 500 по-късно този месец.

Няколко акции, фокусирани върху биткойн, сред които Microstrategy и Coinbase, също отбелязаха ръст, след като криптовалутата приближи своята най-висока стойност на всички времена от 2021 г.

Същевременно акциите на Apple спаднаха с 2,5%, след като компанията беше глобена от Европейската комисия за антитръстови нарушения с 1,84 млрд. евро. Tesla загуби 7% от своята пазарна капитализация, след като в края на миналата седмица обяви още отстъпки от цената на автомобилите си и други стимули.  

През последните няколко седмици акциите поскъпваха, подхранвани от ентусиазма около изкуствения интелект. В петък технологичният Nasdaq достигна исторически връх, като счупи рекорд от 2021 г. и стана последният от основните борсови индекси, който достигна рекордно ниво през тази година.

През тази седмица трейдърите ще търсят насоки за бъдещия курс на лихвените проценти от управителя на Федералния резерв Джером Пауъл. Очаква се ръководителят на централната банка да представи актуална информация за паричната политика пред Камарата на представителите в сряда и пред Сената в четвъртък.

Цената на петрола се понижава на фона на решението на ОПЕК+ да удължи доброволното съкращаване на добивите до средата на 2024 година. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 1,54% и затвори търговията с цена от 78,74 долара за барел. Европейският "Брент" достигна до 82,80 долара, или спад от 0,9 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0856 долара. Търговията с британския паунд се извършва при 1,269 долара за брой.

Цената на златото продължава своя ход нагоре и вече премина нивото от 2120 долара за тройунция, което представлява ръст от над 1,3%. В рамките на сесията беше постигнат рекорд от 2126 долара за тройунция. Търговията с ценния метал е насърчена от очакванията, че Фед ще започне да намалява лихвите през втората половина на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още