IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК наложи глоба от 1,84 млрд. евро на Apple

Решението на Европейската комисия е вследствие антитръстово разследване след жалба на Spotify

18:10 | 04.03.24 г. 4
Маргрете Вестагер, снимка: Getty Images
Маргрете Вестагер, снимка: Getty Images

ЕС наложи глоба от 1,84 млрд. евро на технологичния гигант Apple в следствие на антитръстово разследване за възпрепятстване на конкуренцията, съобщава „Ройтерс“. Глобата е наложена заради това, че Apple е попречила на Spotify и други доставчици на музикален стрийминг да информират потребителите за възможности за музикални абонаменти извън App Store – магазина за приложения на Apple.

Решението на Европейската комисия е вследствие на жалба, подадена през 2019 г. от шведската музикална стрийминг услуга Spotify заради въпросното ограничение, но и заради таксите от 30% за достъп до магазина на Apple.

Според ЕК ограниченията, налагани от Apple, представляват нелоялни търговски условия – сравнително нов аргумент в антритръстовото дело, използван и от холандската антитръстова агенция при друг случай с Apple през 2021 г. след жалба, заведена от доставчици на приложения за запознанства.

Apple е наложила ограничения, които възпрепятстват потребителите да бъдат информирани за алтернативни и по-евтини абонаменти за музика, достъпни извън приложението на Apple. Това е първата глоба на технологичния гигант, наложена от ЕС, и е една от най-големите, налагани на технологична компания от съюза, съобщава CNBC.

Според ЕК действията на Apple в ущърб на конкуренцията са продължили почти 10 години и може да са подвели много потребители на операционната система iOS да плащат много по-високи суми за абонамент за музикален стрийминг заради по-високата комисионна такса, налагана от Apple към разработчиците и прехвърлена към потребителите под формата на по-висок абонамент за същата услуга в магазина за приложения на Apple. Американската компания не е позволявала и на разработчиците на други приложения да добавят линкове към собствените си сайтове с информация за алтернативни абонаментни планове, нито им е давала възможност за информират нови потребители – например чрез имейл, за различните ценови опции.

В ожесточена реакция Apple обявяват, че Spotify са най-облагодетелствани от решението на ЕС.

„Основният поддръжник на това решение и най-големият бенефициент е Spotify – компания, базирана в Стокхолм, Швеция. Spotify има най-голямото приложение за стрийминг на музика в света и се е срещала с Европейската комисия повече от 65 пъти по време на това разследване“, се казва в изявление на Apple.

От технологичния гигант посочват още, че Spotify държи дял от 56% от европейския пазар на музикален стрийминг – над два пъти по-висок от този на най-близкия си конкурент, и не плаща нищо на Apple за услугите, които според американския технологичен гигант са помогнали на шведската компания да се превърне в един от най-разпознаваемите брандове по света. Според Apple именно нейните средства и инструменти са помогнали на Spotify да изгради и сподели приложението си с потребителите на Apple по света.

В свое изявление от Spotify наричат решението на Европейската комисия „важен момент в битката за по-отворен интернет за потребителите“.

По време на брифинг еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер определи еднократната санкция от 1,8 млрд. евро за Apple като „доста малка“ и я сравни с глоба за превишена скорост или неправилно паркиране спрямо мащаба на компанията.

Тя допълни, че Комисията е наредила на Apple да премахне спорните си разпоредби и да се въздържа от подобни практики в бъдеще.

Глобата ще засили напрежението между големите технологични компании и Брюксел в момент, в който ЕС засилва контрола си над тези фирми.

Миналата година ЕК определи Apple и други технологични компании като Microsoft и Meta, като „пазачи на входа“ на пазара, в рамките на регулаторни мерки за дигиталната конкуренция.  

Законът за цифровите пазари има за цел да ограничи антиконкурентните практики на участниците в технологичния сектор и да ги принуди да предоставят някои от своите услуги на други конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
След като е продължило 10 години, глобата трябва да е 10 млр. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 1 месец
До: evlogi защо? това е закъсняло с десетилетия решение, на ред са гугъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 1 месец
Айде, Nvidia е на ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още