IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще наложи първа глоба на Apple за 500 млн. евро по антитръстово разследване

Ходът е кулминацията на проверка за нарушаване на правилата в ЕС при достъпа до услугите ѝ за стрийминг на музика, започнала след жалба от Spotify

08:17 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Брюксел ще наложи първата си глоба на технологичния гигант Apple за предполагаемо нарушаване на директивата на Европейския съюз (ЕС) при достъпа до услугите ѝ за стрийминг на музика, съобщават петима души с пряка информация по дългогодишната проверка, предава Financial Times.

Глобата, която е в размер на 500 млн. евро и се очаква да бъде обявена в началото на следващия месец, е кулминацията на антитръстово разследване на Европейската комисия за това дали Apple е използвала собствената си платформа, за да облагодетелства своите услуги за сметка на тези на конкурентите.

Целта на разследването беше да установи дали Apple е блокирала приложения да информират потребители на iPhone за по-евтини алтернативи за достъп до музикални абонаменти извън App Store. То започна, след като приложението за музикален стрийминг Spotify подаде официална жалба до регулатори през 2019 г.

Комисията ще заяви, че действията на Apple са били незаконни и противоречащи на правилата на блока за конкуренция на единния пазар, съобщават запознати с делото източници. Тя ще забрани практиката на Apple да блокира музикални услуги да уведомяват потребители извън нейния App Store за преминаване към по-евтини алтернативи.

Брюксел ще обвини Apple в злоупотреба с влиятелно положение и в налагане на антиконкурентни търговски практики на конкуренти, съобщават запознатите източници и допълват, че ЕС ще заяви, че условията на технологичния гигант са „несправедливи търговски условия“.

Това е едно от най-значителните финансови наказания, които ЕС е налагал някога на големи технологични компании. Поредица от глоби на стойност около 8 млрд. евро, които бяха налагани през годините на Google, са оспорвани в съда.

До момента Apple не беше глобявана от Брюксел за антитръстови нарушения, но през 2020 г. компанията получи глоба във Франция за 1,1 млрд. евро за предполагаемо антиконкурентно поведение. Глобата беше ревизирана до 372 млн. евро след обжалване.

Действията на ЕС срещу Apple ще възобновят войната между Брюксел и Big Tech в момент, когато компаниите са принудени да покажат дали се съобразяват с нови ключови правила, чиято цел е да отворят конкуренцията и да позволят на малки технологични конкуренти да процъфтяват.

Компании, които са определяни като „пазители на портите“, включително Apple, Amazon и Google, трябва да се съобразят напълно с тези правила до началото на следващия месец съгласно директивата за цифровите пазари.

Актът изисква от технологичните гиганти да се съобразят с по-строги правила и ще ги принуди да позволят на конкуренти да споделят информация за услугите си.

Съществуват притеснения, че правилата няма да позволят конкуренция толкова бързо, колкото някои са се надявали, макар Брюксел да настоява, че промените изискват време.

Миналия месец Apple обяви промени в софтуера си за мобилни телефони iOS, App Store и браузъра Safari в усилия да успокои Брюксел, след като дълго време се въздържаше от подобни стъпки. Но Spotify заяви по онова време, че съобразяването на Apple с правилата е „пълен фарс“.

Компанията отговори, като каза, че „промените, които споделяме за приложения в Европейския съюз, дават на разработчиците избор, с нови варианти за разпространяване на iOS приложения и обработка на плащания“.

В отделно антитръстово дело Брюксел се консултира с конкуренти на Apple относно отстъпки на технологичния гигант за успокояване на притесненията, че блокира финансови групи да използват мобилната му система Apple Pay.

Все още не е решено кога точно ще бъде обявена глобата от Комисията, но това няма да промени посоката на антитръстовото разследване, съобщават запознатите с положението източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още