IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за слабо китайско търсене потискат цените на петрола*

Силният геополитически риск и удължените съкращения на добива от ОПЕК+ ограничават спадовете

08:34 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола в понеделник задълбочават спадовете си от миналата седмица на фона на опасения за слабо търсене в Китай, въпреки че оставащият геополитически риск около конфликта в Близкия изток и войната в Украйна ограничава загубите, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват с 44 цента, или 0,54%, до 81,64 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 49 цента, или 0,63%, до 77,52 долара за барел.

И двата бенчмарка отбелязаха спадове миналата седмица от съответно 1,8% за Брента и 2,5% за WTI заради слабите китайски данни, които сигнализираха по-ниско търсене в най-големия вносител на суров петрол в света.

„Опасенията за слабото търсене в Китай надделяха над удължаването на съкращенията на добива от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+)“, каза Хироюки Кикукава, ръководител на NS Trading, подразделение на Nissan Securities, добавяйки, че разнопосочните сигнали от данните за работните места в САЩ са подтикнали някои търговци да коригират позициите.

„Все пак спадът при цените ще бъде ограничен от повишения геополитически риск предвид факта, че може и да не се стигне до примирие във войната между „Хамас“ и Израел, а конфликтът между Русия и нейните съседи да се разрасне“, каза той.

Данните от миналата седмица показаха, че ръстът на работните места в САЩ се е ускорил през февруари, но по-високото ниво на безработица и умерения ръст на заплатите оставя опцията очакваното намаление на лихвените проценти от Федералния резерв да се случи през юни.

Миналата седмица Китай си постави цел за икономически растеж за 2024 г. от около 5%, което много анализатори нарекоха амбициозно, тъй като липсват повече стимули.

Вносът на суров петрол в Китай се е увеличил през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2023 г., но е бил по-слаб от предходните месеци, показаха данни в четвъртък, продължавайки тенденцията на свиване на покупките от най-големия купувач в света.

По отношение на предлагането Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) се споразумяха в началото на този месец да удължат доброволните си съкращения на добива на петрол с 2,2 млн. барела дневно и през второто тримесечие.

„Тъй като ОПЕК+ удължи споразумението си за доброволно намаляване на добива до края на второто тримесечие, това може да затегне пазара, докато търсенето се възстановява от сезонната си слабост“, пишат в бележка анализатори от ANZ Research.

В Близкия изток лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания обвини Израел в неделя, че забавя преговорите за прекратяване на огъня и отхвърля искането на "Хамас" за прекратяване на войната в Газа, като добави, че групировката все още търси решение чрез преговори.

Напрежението ескалира и между Русия и нейните съседи, пораждайки страх от потенциално разширяване на конфликта отвъд Украйна, каза Кикукава от NS Trading.

Президентът на Молдова подписа в четвъртък споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция, заявявайки, че Русия подновява усилията си да дестабилизира нейната страна и че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи.

*Цените са актуални към 8:18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още