IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 200 пункта след данните за инфлацията в САЩ

S&P 500 нарасна с над 1% и подобри предишния си рекорден връх

23:59 | 12.03.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст във вторник, след като нови данни за инфлацията в САЩ бяха в унисон с очакванията, като откриха пътя за инвеститорите да възобновят купуването на акции на компании с висока пазарна капитализация в технологичния сектор като Nvidia и Meta Platforms, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 235,83 пункта и завърши деня на ниво от 39 005,49 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 1,12% до ниво от 5175,27 пункта, изпреварвайки предишния рекорден връх в края на търговията от 7 март. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,54% до равнище от 16 265,64 пункта.

Книжата на производителя на чипове Nvidia поскъпнаха с над 7%, а тези на Microsoft прибавиха 2,6%. Цената на акциите на Meta се повиши с 3,3%, а тази на Oracle прибави над 11 на сто, след като компанията надмина с отчета си прогнозите на Wall Street.

„Трудно е да се види какво може да спре инерцията на пазара, тъй като отчетите, инфлацията и лихвените проценти се движат в правилната посока“, коментира главният инвестиционен директор на Regan Capital Скайлър Уейнанд.

Индексът на потребителските цени нарасна с 0,4% през февруари и с 3,2% на годишна база, сочат данни на Бюрото за трудова статистика от вторник. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха ускоряване с 0,4% през миналия месец и с 3,1 на сто за годината.

Основната инфлация, която изключва храните и енергията, се е ускорила с 0,4% през февруари спрямо прогнозиран ръст от 0,3 на сто.

Инвеститорите не бяха твърде притеснени, че данните ще променят очакванията на Федералния резерв за понижаване на лихвите през юни. Но пътят на централната банка към целта от 2% може да остане „колеблив“, счита главният икономист на LPL Financial Джефри Роуч.

„Инфлацията е малко като концентрацията на фондовите пазари в момента. Извън цените на жилищата и на газа тя ще бъде скромна“, допълва той.

Сега инвеститорите насочват вниманието си към индекса на цените на производител, който трябва да бъде публикуван по-късно тази седмица, и към следващото заседание на Фед за паричната политика по-късно този месец.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 4,151% и 4,312%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши до 102,93 пункта. Еврото се разменя за 1,093 долара, а паундът се търгува за 1,279 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват до 147,57 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, а трейдърите бяха под влиянието на новите данни за инфлацията в САЩ и прогнозата на ОПЕК за търсенето за годината.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май отписаха 29 цента до 81,92 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за април поевтиняха с 37 цента до 77,56 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 1% до 2166,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още